O delegatie a companiei chineze Guangdong vine in Romania sa discute pe tema reactoarelor 3 si 4

Data publicarii: 28-06-2011 | Mediu



O delegatie a companiei chineze Guangdong va veni saptamana viitoare in Romania pentru a discuta cu autoritatile romane despre viitoarele reactoare 3 si 4 pe care statul roman vrea sa le construiasca la Cernavoda, a declarat marti directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

"Sunt mai multe companii interesate sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Totodata, companiile Enel si ArcelorMittal isi doresc sa isi mareasca participatia pe care o au in prezent la EnergoNuclear, compania de proiect ce va construi si pune in functiune viitoarele reactoare 3 si 4. Inca nu s-a stabilit ce procent vor avea aceste doua companii, acest lucru se va stabili dupa ce vom avea negocieri cu ei pe aceasta tema. Cert este ca statul va ramane cu 40% la EnergoNuclear", a declarat Pompiliu Budulan, in cadrul unui forum pe teme energetice.

EnergoNuclear SA a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.

Primul dintre cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

Nuclearelectrica a cumparat recent, cu patru milioane euro, actiunile pe care societatile RWE, Iberdrola si GDF Suez le detineau (24,5% actiuni cumulat) in societatea de proiect EnergoNuclear, care urmeaza sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca investitorii ramasi in proiect, Enel si ArcelorMittal, si-au exprimat increderea si determinarea de a continua proiectul alaturi de statul roman.

In prezent, proiectul este estimat la patru miliarde euro, iar compania de stat Nuclearelectrica detine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmeaza sa dezvolte aceste reactoare. Participarea statului roman in proiect urmeaza sa scada pana la 40%.

Totodata, valoarea investitiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda va fi stabilita in urma ofertelor preliminare primite de la potentialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Ministerul Economiei a anuntat la inceputul acestei luni ca termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amanata cu inca doi ani fata de ultimul termen anuntat.

Astfel, potrivit calendarului proiectului, intre februarie 2011 si martie 2012 se vor atrage in proiect noi investitori si vor fi vandute catre acestia o parte dintre pachetele de actiuni din cele detinute de Nuclearelectrica. Apoi, pana in luna iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea si constructia proiectului.

Viitoarele unitati 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda ar urma sa asigure un aport suplimentar anual de aproximativ 11 TWh energie nucleara livrata in Sistemul Energetic National.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda ar urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: