Lipsky (FMI): Romania trebuie sa depuna eforturi pentru un deficit de 3% in 2012

Data publicarii: 28-06-2011 | Economie



Romania trebuie sa depuna eforturi pentru atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012, a declarat directorul general interimar al FMI, John Lipsky.

"Autoritatile sunt pe cale sa isi indeplineasca obiectivele fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012. Importante reforme sunt in curs de desfasurare in sectorul sanatatii, dar un progres mai rapid este necesar pentru a imbunatati situatia cheltuielillor de capital si a absorbtiei fondurilor UE, eliminarea arieratelor si reforma administratiei fiscale", a precizat Lipsky.

Directorul general interimar al FMI a adaugat ca este necesara punerea imediata in aplicare a planurilor de reforma a celor mai importante companii de stat, pentru a asigura imbunatatirea eficientei si cresterea economica.

"Presiunile inflationiste au fost mai puternice decat se anticipase, ca urmare a socurilor preturilor la alimente si combustibili la nivel mondial. Autoritatile au anuntat, in mod corespunzator, o schimbare in orientarea politicii monetare. De asemenea, ar putea fi necesara o actiune politica pentru a se indeplini asteptarile inflationiste", a completat Lipsky.

In ceea ce priveste sistemul bancar, oficialul Fondului Monetar a aratat ca "acesta ramane lichid si bine capitalizat, autoritatile monitorizand atent riscurile bancilor mici si mijlocii, dar si ale sucursalelor bancilor de la periferia zonei euro".

Consiliul Director al FMI a finalizat pe 27 iunie prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul unui program stand-by de 24 de luni, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

Acordul stand by a fost aprobat in 25 martie, cu o valoare de 3,5 miliarde euro sau aproximativ 4,9 miliarde dolari si a intrat in vigoare pe 31 martie. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: