Membrii Consiliului de Administratie FMI se reunesc marti pentru a desemna directorul institutiei

Data publicarii: 28-06-2011 | International



Cei 24 de membri ai Consiliului de Administratie al FMI se reunesc marti pentru a desemna directorul institutiei internationale, dintre ministrul francez de finante Christine Lagarde si guvernatorul bancii centrale a Mexicului Agustin Carstens.

Ei intentioneaza sa ajunga la un acord pana cel tarziu joi, relateaza portalul 7sur7.

FMI, care a promis sa ia o decizie "in mod deschis", nu a divulgat prea multe informatii. Intrebata despre ora reuniunii de marti, o purtatoare de cuvant a Fondului a precizat ca aceasta urmeaza sa inceapa in jurul orei locale 10.00 (17.00 ora Romaniei). 

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a sugerat ca alegerea ar putea fi facuta inca de marti, in favoarea lui Lagarde.

Potrivit celor mai recente informatii, numele directorului general, desemnat pentru un mandat de cinci ani, va fi anuntat prin comunicat. 

 Consiliul de Administratie a decis in mai sa aleaga un succesor pentru francezul Dominique Strauss-Kahn "prin consens", asa cum a procedat intotdeauna. Daca membrii nu vor reusi sa ajunga la consens, va urma un vot.

Lagarde a obtinut luni sustinerea Chinei, ce are un cuvant important de spus. Aceasta ridica la 10 numarului membrilor Consiliului in favoarea sa, dintre care sapte reprezentanti ai UE, un egiptean si un togolez. 

In fata ei, Carstens se poate baza pe sustinerea a patru membri: compatriotul sau mexican, reprezentantul argentinian, cel australian si cel canadian. Si brazilianul Paulo Nogueira Batista pare sa fie in favoarea mexicanului. 

 Cele doua tari ai carei administratori au cele mai multe voturi, Statele Unite si Japonia, au decis sa pastreze tacerea pana la capat. Insa ar fi surprinzator ca SUA sa puna capat conventiei tacite potrivit careia, din 1946, conducerea FMI revine unui european, iar presedintia Bancii Mondiale unui american. 

 Pentru prima data, cei doi candidati au facut campanie in intreaga lume. Insa, spre deosebire de Carstens, "marele avantaj al lui Christine Lagarde este ca reprezinta o continuitate in cooperarea intre Fond si Zona euro", a declarat o sursa apropiata FMI, sub acoperirea anonimatului. 

Derularea acestei succesiuni i-a dezamagit mult pe cei care sperau intr-o schimbare. Vineri, 30 de ONG-uri au cerut Fondului sa isi revizuiasca in totalitate procedurile.  

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: