BNR lanseaza pe 4 iulie componenta nationala a sistemului european de plati in euro

Data publicarii: 29-06-2011 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa pe 4 iulie sistemul de plati in euro Target2 Romania, componenta nationala a sistemului european de plati in moneda euro Target2, utilizat pentru decontarea bancilor centrale si transferuri interbancare de valori mari, a declarat miercuri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Razvan Vartolomei, director in cadrul BNR.

El a precizat ca BNR va fi a 24-a banca centrala conectata la Target2, iar in Romania vor participa la sistem, pentru inceput, 22 de institutii de credit. 

In 2010, BNR a decis conectarea la acest sistem inainte ca Romania sa treaca la moneda euro, pentru a raspunde nevoilor mediului bancar si a celui de afaceri, de a asigura o modalitate mai ieftina, mai rapida si sigura pentru platile in euro, nationale si transfrontaliere. 

Printre avantajele aduse de acest sistem bancilor figureaza reducerea comisioanelor pentru plati, decontare interbancara in timp real, extinderea intervalului orar de procesare a platilor in euro. 

Participantii la sistem nu vor beneficia insa, in timpul zilei, de facilitati de creditare in euro, din partea BNR, a precizat Razvan Vartolomei. 

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost infiintat de bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor 90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale. 

Bancile din Romania care nu vor participa din 4 iulie la sistemul Target2 Romania vor putea realiza in continuare tranzactiile de plata in euro prin intermediul bancilor corespondente din strainatate sau prin bancile-mama.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: