BERD: Doar 7% dintre romani au incredere in Guvern si in Parlament, sub 5% au incredere in partide

Data publicarii: 30-06-2011 | Politica

Doar 7% dintre romani au incredere in Guvern Si in Parlament, iar sub 5% in partidele politice, biserica fiind institutia pe care se bazeaza cel mai mult, se arata intr-un studiu BERD.

"Increderea in institutiile publice a scazut variabil pe intregul segment. Institutiile religioase Si-au pastrat cel mai inalt nivel de incredere, in ciuda unei scaderi de 20 de procente fata de 2006. Cel mai stabil procent este cel al increderii in organizatiile non-guvernametale (ONG) Si in investitorii straini", potrivit unui studiu realizat de Banca Europeana de Reconstructie Si Dezvoltare (BERD).

Totodata, increderea respondentilor in PreSedintie a scazut considerabil, la doar 14%.

"Procentul increderii populatiei in alte structuri politice a inregistrat o scadere de aproximativ doua treimi comparativ cu nivelul deja redus din 2006 - doar 7% din respondenti au incredere in Guvernsi in Parlament Si mai putin de 5% au incredere in partidele politice", se mai spune in analiza.

In ceea ce priveste nivelul increderii romanilor in alti oameni in general, aceasta ramane cu mult sub media regiunii aflata in tranzitie, in ciuda unei cresteri inregistrate in anul 2006.

Nivelul de incredere in ceilalti depinde insa si de veniturile respondentilor, astfel ca in randul populatiei cu venituri mici si mijlocii increderea a scazut usor, dar a crescut cu 13% in randul romanilor bogati.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 si a luat in calcul aproape 39.000 de gospodarii din 30 de tari din zona Europei de Sud-Est, din Europa Centrala, din zona Baltica, din Asia Centrala, la care s-au adaugat Turcia si Rusia.

Analiza a urmarit modul in care populatia a fost afectate de criza economica mondiala si de urmarile acesteia. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: