Romanii nu cred in corectitudinea alegerilor - studiu BERD

Data publicarii: 30-06-2011 | Diverse



Numai 27% dintre romani cred ca alegerile sunt corecte Si libere, iar sub 20% considera ca sistemul juridic ii protejeaza de abuzul statului, in timp ce sustinerea economiei de piata se situeaza printre ultimele locuri intre 30 de tari, potrivit BERD.

Romanii sunt de parere ca anumite caracteristici democratice de baza nu exista in tara lor, se arata intr-un studiu realizat de Banca Europeana de Reconstructie Si Dezvoltare (BERD).

Astfel, numai 27% din respondenti au incredere ca alegerile sunt libere Si corecte, iar 23% considera ca tara este guvernata de lege Si ordine.

"Mai putin de o cincime au incredere ca sistemul juridic protejeaza cetatenii de abuzul statului. Impreuna, aceste procente sunt cu 40 de puncte sub media tarilor din vestul Europei", potrivit BERD.

De asemenea, 43% dintre romani sustin fara echivoc democratia, sub nivelul inregistrat in 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populara optiune politico-economica a romanilor este combinarea democratiei cu economia de piata.

"Sustinerea economiei de piata se situeaza printre ultimele locuri din clasament. Putin peste o treime din respondenti au declarat ca prefera o economie de piata oricarui alt sistem economic, procentajul lor scazand din 2006 cu aproape 10%", se mai spune in analiza.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 Si a luat in calcul aproape 39.000 de gospodarii din 30 de tari din zona Europei de Sud-Est, din Europa Centrala, din zona Baltica, din Asia Centrala, la care s-au adaugat Turcia Si Rusia.

Analiza a urmarit modul in care populatia a fost afectata de criza economica mondiala si de urmarile acesteia. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: