Fondul Proprietatea se va lista la Bursa cel mai devreme in mai 2007

Data publicarii: 21-09-2006
Fondul Proprietatea s-ar putea lista in mai 2007, daca ordonanta de urgenta prin care va fi modificata forma de organizare a Fondul va fi aprobata in octombrie, iar compania de gestionare a activelor va fi selectata pana in aprilie 2007, a spus presedintele Fondului, Alexandru Paunescu, miercuri. "Fondul Proprietatea poate fi un element pozitiv pentru piata de capital sau poate fi un element negativ. Pana acum nu ne-a demonstrat decat o oarecare balba si lipsa de coerenta in tot ceea ce face, inclusiv prin amanarea listarii la BVB ", a declarat deputatul Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget, finante, banci si presedintele Comisiei piata de capital din Parlament, la Forumul pietei de capital.

Initial Fondul Proprietatea trebuia sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti pana in luna octombrie 2006 si ulterior sa faca demersuri pentru listarea in paralel pe una dintre marile piete bursiere externe, potrivit declaratiilor anterioare ale conducerii Fondului.

"Problema noastra este ordonanta de urgenta pe care o asteptam pentru eficientizarea activitatii fondului si daca aceasta a intarziat nu este vina Fondului Proprietatea. Balbele pentru care am fost criticati, inclusiv intarzierea listarii la Bursa in acest an, se datoreaza in totalitate acestui impediment", a declarat Alexandru Paunescu.

Ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a fondului se afla de peste doua luni in stadiul de avizare de catre ministere, ultimele care mai trebuie sa semneze fiind Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei. "Speram ca ordonanta sa fie avizata luna aceasta si sa intre pe ordinea de zi a Guvernului la inceputul lunii octombrie", a declarat Paunescu.

Daca ordonanta de urgenta prin care se vor modifica forma de organizare si portofoliul Fondului Proprietatea va fi aprobata in octombrie, primul pas pe care il vom face va fi selectarea unui evaluator, spune Paunescu. "Va trebui sa facem o evaluare a capitalului social si a activelor necesare listarii la Bursa de Valori Bucuresti si pentru semnarea contractului de administrare cu viitorul manager de fond", a explicat Paunescu. Legea actuala de functionare a fondului nu prevede o metoda de determinare a capitalului social al fondului si nu stabileste nici momentul de la care se aplica procentul pe care il detine fondul la cele 114 societati comerciale din portofoliu.

Ulterior, Fondul va face demersurile pentru autorizarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca societate de investitii de tip inchis, in categoria Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC).

"Selectionarea companiei de administrare a activelor fondului, din randul celor 31 de societati internationale de prestigiu care au depus scrisori de intentie se va incheia cel mai probabil in martie-aprilie 2007", a declarat presedintele Fondului.  Potrivit acestuzia, "interesul societatilor internationale pentru preluarea in administrare a Fondului Proprietatea este imens pentru ca este o oportunitate de patrundere pe piata romaneasca si in Europa Centrala".

"Un calendar aproximativ arata ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti nu poate avea loc mai devreme de luna mai 2007", a adaugat Paunescu.

"Actiunile Fondului Proprietatea vor fi tranzactionate la Bursa in sectorul special destinat Organismelor de Plasament Colectiv", a dcelarat Narcisa Fatu, avocat la Bostina si Asociatii. "Fondul Proprietatea indeplineste conditiile de fond pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti, conform noului Cod Bursier care a intrat astazi in vigoare, dar ne putem impiedica in procedurile de listare de unele formalisme care sa intarzie acest proces", considera Narcisa Fatu. Un exemplu in acest sens este prospectul de emisiune necesar pentru admiterea la Bursa, care nu poate fi realizat in cazul Fondului Proprietatea, care nu s-a constituit ca o societate de tip inchis, ci din pachetele de actiuni la societati cu capital de stat care au fost transferate in portofoliul fondului.

"Va trebui sa existe un document de prezentare a Fondului Proprietatea, in locul Prospectului de Emisiune, pentru admiterea la listare pentru ca acest document este vital protectiei cumparatorilor", a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB. Totodata, Fondul va trebui sa respecte criteriile si regulile de transparenta care se cer societatilor listate la Bursa, a adaugat Stoica.

NewsIn
 

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: