Basescu acuza UDMR de santaj: Totul are o limita. Voi reflecta pana la toamna

Data publicarii: 30-06-2011 | Actualitate



Presedintele a atacat UDMR pentru ca a refuzat reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei sub pericolul crearii unei instabilitati politice.

"Nu consider ca este corect ca un partener care reprezinta o minoritate sa blocheze evolutia pozitiva a majoritatii din interese etnice. Este o chestiune de moralitate politica. Si minoritatea maghiara este parte a acestei tari. Daca politicienii au niste interese, sa-si mentina niste consilii judetene, ei trebuie sa vada pana unde pot intinde acest parteneriat", a declarat Traian Basescu, al 10 TV.

"Santajul ca vom crea instabilitate politica si aruncam Romania in aer, daca faceti o instabilitate politica care sa-i ajute pe romani, poate avea limite. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR, am luat-o in piept, am timp sa reflectez toata vara, nu este corect ca sub santajul instabilitatii politice, nu este corect sa sufere majoritatea. PDL imi mai facea un hatar. Nu era pe graba, era de mult discutata cu premierul", a mai spus seful statului.

Mai multi lideri UDMR, printre care Kelemen Hunor, Marko Bela, Antal Arpad si Petru Lakatos, au respins din start ideea de reorganizare administrativ-teritoriala propusa de Traian Basescu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, la 24 iunie, in urma discutiilor avute cu liderii platformelor din Uniune si cu sefii organizatiilor din teritoriu, ca varianta care a intrunit sustinerea lor este aceea a amanarii reorganizarii administrative.

Astfel, ultima oferta a presedintelui Traian Basescu pentru maghiari nu a avut nicio sansa de reusita. Liderul UDMR Kelemen Hunor a exclus, fara drept de apel, varianta 8 + 2, in care judetele Harghita si Covasna sa ramana in aceeasi forma, cat si pe cea de 8 regiuni transformate in 8 judete.

UDMR a propus coalitiei, la 27 iunie, amanarea subiectului reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii si sa se mearga pe o descentralizare "puternica".

Liderii Coalitiei au decis, tot la 27 iunie, amanarea reorganizarii teritoriale. Prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase a anuntat ca va fi infiintata o comisie care se va ocupa de "formula de gandire a regionalizarii".

Sursa: Realitatea.net

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: