Uniunea monetara europeana, in pericol

Data publicarii: 21-09-2006
Italia ar putea renunta la euro, titreaza Evenimentul Zilei. Uniunea monetara europeana risca sa deraieze si sa submineze piata unica comunitara, daca cele 12 state care au adoptat moneda euro nu trec la reformarea radicala a economiilor lor, sustine un raport al institutului Centre for European Reform (CER), citat de EUObserver. Documentul de analiza, realizat de specialistii unuia dintre cele mai respectate si influente grupuri de reflectie pe probleme europene, avertizeaza ca amanarea si chiar ignorarea reformelor economice nepopulare, mai cu seama in Italia, pot duce la esecul uniunii monetare, considerata alaturi de extindere una dintre cele mai importante realizari ale Uniunii Europene (UE).

Italia, necompetitiva

"Desi economia italiana se indreapta catre o perioada de probleme serioase, nimeni nu constientizeaza existenta unei crize nationale", avertizeaza expertii CER, care atrag atentia ca lipsa concurentei in sectorul serviciilor coroborata cu un nivel scazut al investitiilor fac din Italia cea mai putin competitiva dintre cele 12 economii europene care au aderat la uniunea monetara.

CER estimeaza ca sunt 40% sanse ca Italia sa se vada nevoita sa renunte la moneda euro, pentru ca in prezent costurile unei eventuale iesiri a Romei din uniunea monetara sunt mai mici decat cele ale ramanerii in zona euro.

Solutii contracronometru

Studiul CER sugereaza guvernului italian sa combata productivitatea scazuta a economiei si inflatia prin re-formarea sistemului de gestiune bugetara, liberalizarea sectorului serviciilor pentru intarirea competitivitatii si flexibilizarea pietei fortei de munca.

Masurile au sanse in proportie de 20% sa redreseze economia italiana, insa timpul in care acestea trebuie aplicate este pe sfarsite. CER face si o analiza a scenariului iesirii Italiei din uniunea monetara, argumentand ca o astfel de decizie din partea Romei ar putea antrena si alte tari, precum Spania sau Portugalia, sa faca acelasi lucru.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: