Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Renamed si Nefromed de catre Fresenius

Data publicarii: 01-07-2011 | Afaceri



Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Renamed si Nefromed de catre Fresenius, analiza autoritatii relevand faptul ca operatiunile de concentrare economica ridicau ingrijorari de natura concurentiala, care au fost insa inlaturate prin asumarea de angajamente de catre Fresenius.

"Consiliul Concurentei a autorizat operatiunile de concentrare economica realizate prin dobandirea controlului unic de catre SC Fresenius Nephrocare Romania SRL, asupra SC Renamed Medical Service II SRL, SC Renamed Dialcare SRL, SC Renamed Nefrodial SRL si SC Renamed Nefrodiamed SRL si, respectiv, prin dobandirea de catre Fresenius Medical Care Beteiligungsgesellschaft a controlului unic asupra SC Nefromed SRL si SC Nefromed Dialysis Centers SRL", se arata intr-un comunicat transmis joi de Consiliul Concurentei.

Autoritatea de concurenta a evaluat operatiunile de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acestora cu un mediu concurential normal, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice si Instructiunile privind angajamentele in materia concentrarilor economice.

Pietele relevante analizate in cadrul operatiunilor de concentrare economica sunt: piata serviciilor de hemodializa din aria de captare (calculata la 50 de km) a centrelor de dializa achizitionate, piata serviciilor de dializa peritoneala din aria de captare a centrelor de dializa achizitonate si piata nationala a comercializarii produselor de dializa.

"Analiza Consiliului Concurentei a relevat faptul ca operatiunile de concentrare economica ridicau ingrijorari de natura concurentiala, care au fost insa inlaturate prin asumarea de angajamente, atat structurale cat si comportamentale, de catre Fresenius" a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In ceea ce priveste angajamentele structurale propuse de Fresenius si acceptate de Consiliul Concurentei, Fresenius s-a angajat ca, intr-un interval de un an calendaristic de la data deciziei de autorizare a operatiunii de concentrare economica, sa cesioneze clinicile de dializa detinute de catre Renamed in localitatea Oradea si de catre Nefromed in localitatea Botosani.

Angajamentele comportamentale prevad ca Fresenius nu va conditiona centrele de dializa care achizitioneaza (cumpara) aparatura marca Fresenius sa achizitioneze (cumpere) la pachet si alte echipamente sau consumabile Fresenius in perioada de garantie si postgarantie a acestora sau dupa expirarea acestor perioade.

In privinta pietelor geografice specifice Sibiu si Neamt (zona de captare de 50 de km in jurul clinicilor de dializa operate de Nefromed in Sibiu si Neamt), Fresenius se angajeaza sa prelungeasca durata contractelor de furnizare a produselor incheiate cu clinicile de dializa terte existente in aceste regiuni, in masura in care acestea isi exprima acordul in acest sens si, de asemenea, sa raporteze Consiliului Concurentei preturile practicate pentru produsele comercializate clinicilor terte si numarul de pacienti dializati transferati de la clinicile terte catre Fresenius. 

Deciziile Consiliului Concurentei vor fi publicate pe site-ul institutiei dupa obtinerea acordului partilor implicate referitor la datele cu caracter confidential.

NewsIn