Raiffeisen: Efectele dramatice ale Greciei asupra activitatii economice din Europa ar trebui sa scada in intensitate

Data publicarii: 01-07-2011 | Finante-Banci



Efectele dramatice pe care Grecia le-a avut asupra activitatii economice din Europa ar trebui sa scada in intensitate, estimeaza Peter Brezinschek, analistul sef al Raiffeisen Bank International AG (RBI).

Potrivit unei analize Raiffeisen Research, sabia lui Damocles atarna deasupra pietelor financiare, iar ratele de crestere din zona euro vor varia puternic in 2011. Desi umbrite de evolutia datoriei Greciei, atat zona euro cat si pietele emergente au cunoscut o crestere puternica in prima jumatate a lui 2011 - singura dezamagire reprezentand-o Statele Unite. 

'Ne asteptam la o dezvoltare in oglinda in cea de-a doua jumatate a anului. Cifrele macroeconomice si rezultatele corporate ar trebui sa se bucure din nou de atentie pe masura ce drama Greciei se va diminua. Cu toate acestea, posibilitatea inrautatirii crizei grecesti continua sa planeze asupra pietelor financiare, asemenea sabiei lui Damocles', a explicat Brezinschek. Helge Rechberger, specialist in pietele de actiuni, se asteapta ca trecerea Greciei peste perioada de criza si rezultatele trimestrului doi sa incurajeze investitiile in activele considerate mai riscante: 'Din moment ce perspectivele pentru profit raman peste medie iar evaluarile sunt favorabile, ratele de actualizare ar trebui sa stimuleze activitatea de cumparare atat pentru actiunile cat si pentru obligatiunile segmentului corporate', precizeaza acesta. 

Dupa un start bun al zonei euro la inceputul lui 2011, analistii Raiffeisen Research se asteapta ca aceasta dinamica sa incetineasca in cea de-a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, zona euro ar trebui sa aiba o rata de crestere de 2 procente in 2011. Ca si in anul precedent, aceasta medie este rezultatul unor diferente colosale in ratele de crestere ale PIB-urilor diferitelor tari. Pe de-o parte, motorul zonei euro, format din tari precum Germania si Austria, a recuperat deja pierderile din 2009. 

'Pentru 2011, ne asteptam la o rata de crestere de 3,3% pentru Austria si de 3,6% pentru Germania' spune Brezinschek. 'Pe de alta parte, Portugalia si Grecia raman in recesiune, scaderea de peste 3% a PIB-ului Greciei fiind cea mai mare din intreaga zona euro', a mai spus acesta. Cu toate acestea, evolutia economica ar trebui sa fie mai omogena in 2012, reflectand rezolvarea crizei datoriei suverane. Cu toate acestea, implementarea masurilor necesare acestei evolutii ar putea genera turbulente pe parcursul anului. 

'Acest subiect ar putea fi din nou de interes pentru investitorii de pe pietele financiare, indeosebi in primavara lui 2012, atunci cand vor fi publicate datele referitoare la deficit si datorie, precum si noile planuri de buget', spune Brezinschek. 

Sursa: AGERPRES