APDRP: In luna iulie pot fi solicitate fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri

Data publicarii: 01-07-2011 | Afaceri



Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta desfasurarea, in perioada 1 - 29 iulie 2011, a sesiunii pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013.

Fondurile nerambursabile alocate pentru aceasta sesiune de primire a proiectelor pentru Masura 112 sunt de 50 de milioane de euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiune minima de 6 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica). In cazul extinderii exploatatiei agricole, sprijinul pentru instalarea fermierului poate creste cu 2.000 euro/ 1 UDE, dar nu va putea depasi 25.000 euro/ exploatatie.

Pentru instalarea tinerilor fermieri, principiul finantarii nerambursabile este acela al acordarii unei prime de instalare. Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plata. Prima transa, intr-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cea de a doua transa va fi de 40% din totalul sprijinului.

Depunerea proiectelor aferente Masurii 112 se va face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ale APDRP, zilnic, in intervalul orar 09:00 - 14:00.

Termenul limita al depunerii cererilor de proiecte pentru aceasta sesiune este vineri, 29 iulie 2011, ora 12:00, conform anuntului cererii de proiecte pentru Masura 112, disponibil pe pagina de internet a APDRP.

Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" se incadreaza in Axa I - "Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier" si are ca obiective generale imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca; precum si imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri. Obiectivele operationale se refera la cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii.

Sprijinul acordat in cadrul masurii are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola: are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE; este situata pe teritoriul tarii; este inregistrata in Registrul unic de identificare - APIA si Registrul agricol.

Categoriile de beneficiari eligibili care pot solicita sprijin nerambursabil prin Masura 112, sunt: persoana fizica; persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: individual si independent, ca persoane fizice autorizate; ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale; Asociat si administrator unic al unei Societati cu raspundere limitata - SRL, infiintata in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

NewsIn