Isarescu ii avertizeaza pe bancheri ca va urma o lume plina de restrictii si reguli

Data publicarii: 01-07-2011 | Finante-Banci



Perioada de acordare usoara a creditelor va deveni o amintire, iar macroprudentialitatea va deveni o alternativa la reintroducerea controlului capitalului. 

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, i-a avertizat ieri pe bancheri, pentru prima data public, ca va urma o perioada lunga de restrictii in ceea ce priveste activitatea bancara, respectiv creditarea si vor aparea reguli mai dure ca rezultat al crizei financiare. Asta inseamna ca perioada de acordare usoara a creditelor va deveni o amintire, iar restrictiile pe care vrea sa le introduca BNR vor deveni o realitate.

Toate aceste restrictii vor fi "imbracate" sub denumirea de macroprudentialitate, noul concept care se contureaza la nivel mondial. "Macroprudentialitatea este o tema noua, nu foarte bine definita, dar am senzatia ca reprezinta viitorul. Nu cred ca am ajuns la o reglementare a globalizarii si nici la o globalizare a reglementarii, dar probabil asta este directia", a mentionat guvernatorul.

In fata unei sali pline, formata din sefii bancilor, profesori si studenti, la Universitatea Romano-Americana timp de o ora si jumatate Isarescu a descris si in cuvinte academice si in cuvinte mai pamantene ceea ce va urma atat la nivel mondial, cat si in Romania. Perioada de relaxare financiara apune si va veni o lume cu multe reguli.

Integral in Ziarul Financiar