Ministerul Comunicatiilor: Romtelecom se va lista pe bursa intr-un an

Data publicarii: 04-07-2011 | Afaceri


Oficialii Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) s-au intalnit vineri cu reprezentantii grupului grec OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, partile stabilind un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor, care se va realiza in 12 luni.

"Este pentru prima data cand am reusit sa avem un acord scris cu actionarul majoritar pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa in 12 luni, cu termene foarte clare. Am reusit sa  marim controlul statului roman asupra contractelor cu valori de peste 500.000 euro care se deruleaza in Romtelecom si sa se solicite aprobarea Consiliului de Administratie pentru contractele mai mari de 4000.000 euro. Pe viitor, recrutarea directorilor executivi va fi realizata folosind firme specializate de recrutare", a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, la finalul intalnirii.

Discutiile s-au axat pe identificarea unor cai comune pentru imbunatatirea managementului companiei Romtelecom, in vederea asigurarii unor beneficii pentru ambii actionari. Unul dintre principalele rezultate va fi cresterea valorii participatiunilor pe care statul roman le detine la Romtelecom.

De asemenea, ambii actionari au agreat numirea lui Stefanos Theocharopoulos drept candidat comun la conducerea companiei Romtelecom.

Totodata s-a hotarat ca orice actiune referitoare la procesul de fuziune al companiei Cosmote cu operatorul de telefonie fixa sa nu fie efectuata fara acordul expres al ambilor actionari.

"Precizam ca statul roman a obtinut garantii suplimentare in vederea cresterii valorii actiunilor Romtelecom", spun oficialii ministerului.

La discutiile care au durat aproximativ cinci ore au participat: ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, secretarii de stat Marius Fecioru si Iosif Moldovan, secretarul general adjunct Ionut Negrescu, dar si membrii in Consiliul de Administratie al Romtelecom Marius Bostan si Catalin Niculescu, precum si presedintele OTE, Michael Tsamaz, directorul general al Cosmote, StefanosTheocharopoulos, si membrul in Consiliul de Administratie OTE, Rainer Rathgeber.

Ministerul roman al Comunicatiilor si Societatii Informationale anuntase inca de anul trecut ca vrea sa-si valorifice participatia de 45,99% de actiuni pe care o detine la Romtelecom si inaintase in acest sens o oferta grecilor de la OTE, actionarul majoritar al Romtelecom. In luna mai a acestui an, OTE a transmis MCSI ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, "din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii". Astfel ca statul roman si oficialii OTE au decis sa mearga mai departe cu procesul de listare, dar si cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

 Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa din tara si ofera servicii complexe pe piata de comunicatii: de la traditionala telefonie fixa, la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce, precum si un program permanent controlat de Customer-Care. Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) - 45.99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: