BNR: Tranzactii in valoare de 24 milioane euro prin Target2 Romania, in trei ore de la lansare

Data publicarii: 04-07-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca in primele trei ore de la inaugurarea noului sistem de plati Target2 Romania, au fost efectuate 264 de tranzactii in valoare totala de 24 milioane de euro.

'In aceasta dimineata, la ora 8:00, a fost pus in functiune sistemul de plati Target2, la care si-au anuntat participarea 24 de banci. La ora 9:00 a fost efectuata prima tranzactie, iar pana la ora 11:00 existau deja 264 de tranzactii, dintre care 246 incasari si 19 plati, totul in valoare de 24 milioane de euro. Majoritatea tranzactiilor au reprezentat operatiuni ale clientilor bancari', a declarat Isarescu. 

Guvernatorul BNR a mentionat ca, odata cu lansarea noului sistem, va exista o mai mare concurenta pe piata platilor in euro, precum si o diminuare a comisioanelor. 

BNR a organizat, luni, o conferinta de presa cu ocazia lansarii sistemului de plati in euro TARGET2 - Romania, componenta nationala a sistemului european de plati in moneda euro Target2, utilizat pentru decontarea bancilor centrale si transferuri interbancare de valori mari. 

In 2010, BNR a decis conectarea la acest sistem inainte ca Romania sa treaca la moneda euro, pentru a raspunde nevoilor mediului bancar si a celui de afaceri, de a asigura o modalitate mai ieftina, mai rapida si sigura pentru platile in euro, nationale si transfrontaliere. 

Printre avantajele aduse de acest sistem bancilor figureaza reducerea comisioanelor pentru plati, decontare interbancara in timp real, extinderea intervalului orar de procesare a platilor in euro. 

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost infiintat de catre bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor 90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale. 

Bancile din Romania care nu vor participa din 4 iulie la sistemul Target2 Romania vor putea realiza in continuare tranzactiile de plata in euro prin intermediul bancilor corespondente din strainatate sau prin bancile-mama. 

Pana la ora actuala, in noul sistem si-au anuntat participarea 24 de institutii bancare. Potrivit BNR, bancile vor plati un comision de maximum 0,8% pentru fiecare tranzactie realizata prin sistemul Target2 Romania. 

De pe lista institutiilor bancare care au aderat la sistem lipsesc Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Romana de Dezvoltare (BRD), explicatia oficialilor prezenti la evenimentul organizat de catre BNR precizand ca este decizia fiecarei banci daca intra sau nu in sistem. Intre timp, bancile-mama care reprezinta BCR si BRD utilizeaza Target2 in sistemul european, pus in functiune la data de 4 ianuarie 1999. 

Din momentul in care Romania va adopta moneda euro, toate bancile existente pe plan local vor trebui sa adere obligatoriu la Target2.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: