Statul a cheltuit degeaba 240 milioane de euro pentru elevii care au dat bacul in 2011

Data publicarii: 04-07-2011 | Actualitate



Statul a cheltuit in ultimii patru ani 480 de milioane de euro pentru finantarea celor peste 200.000 de elevi care au dat examenul de bacalaureat in 2011, insa rezultatele partiale privind rata de promovabilitate (de 50%) arata ca jumatate din bani au fost cheltuiti degeaba.

Din bugetul alocat Ministerului Educatiei se cheltuie, in medie, cate 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritatea banilor (peste 80%) fiind folositi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achizitia de manuale, mobilier scolar sau pentru programe de burse.

"Cred ca anul acesta rata de promovabilitate in randul absolventilor de bacalaureat din Bucuresti va fi de 40-41%, inainte de contestatii. Acest indicator reflecta realitatea si pregatirea pe care o ofera profesorii. Exista o mare problema in ceea ce priveste resursele umane, pentru ca la grupurile scolare plaja de admitere la liceu o reprezinta elevii care au obtinut note mici, de 4, 5 si 6, si este greu de crezut ca in patru ani acestia se vor remonta si vor avea rezultate deosebite", este de parere profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. El a mai precizat ca, anul trecut, rata de promovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% in Bucuresti si ca, in acest an, in 60 din cele 71 de centre de examen din Capitala s-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 de elevi.

Cititi integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: