Doi angajati ai Bank of Cyprus au fost achitati in dosarul privind cazul de abuz de piata

Data publicarii: 05-07-2011 | Finante-Banci



Tribunalul Bucuresti a pronutat luni decizia in dosarul privind cazul de abuz de piata in care au fost implicati, printre altii, doi angajati ai Bank of Cyprus, instanta dispunand achitarea tuturor inculpatilor pentru toate acuzatiile aduse impotriva lor, se arata intr-un comuncat al bancii.

"Pe perioada achizitionarii de actiuni in Banca Transilvania, Bank of Cyprus si-a luat toate masurile necesare pentru a se asigura ca demersurile sale cat si ale angajatilor sai au fost in deplina concordanta cu legile si regulamentele specifice din Romania si Directivele Uniunii Europene privind pietele de capital", se spune in comunicat.

De asemenea, reprezentantii bancii sustin ca rezultatul pozitiv al acestei decizii "confirma pozitia Bank of Cyprus, aceea ca angajatii sai Georgios Christoforou si Anastasios Isaakides, au actionat de fiecare data cu profesionalism si in conformitate cu prevederile legale".

Totodata, Banca Transilvania (BT) a anuntat luni ca Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondate acuzatiile de manipulare a pietei de capital, formulate in 2010 de catre DIICOT Cluj, in ceea ce-l priveste pe presedintele Consiliului de Administratie (CA) al BT, Horia Ciorcila.

Prin urmare, Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat in favoarea achitarii lui Horia Ciorcila si a celorlalte persoane invinuite.

Procurorii din cadrul  Serviciul Teritorial Cluj au dispus anul trecut  trimiterea in judecata a lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Transilvania, a lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, precum si a lui Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania si a lui Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania. De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Mirela Silaghi, Doina Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan. Cei opt sunt acuzati de manipulare a pietei de capital, fapta prevazuta de art. 271 al. 1 comb. cu art. 249 din Legea nr. 297/2004 si spalare de bani, fapta prevazuta de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002, potrivit DIICOT.

Procurorii sustin ca Silaghi, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, in perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009, a actionat, in baza unei rezolutii infractionale unice, in mod concertat cu ceilalti sapte, pe baza informatiilor privilegiate obtinute de la invinuitul Sergiu Dan Dascal,  a achizitionat,  in mod repetat, de pe piata BVB, pe contul Doinei Cojocaru, , soacra sa, un numar total de 43.646.740 de titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. in valoare totala de 74.797.448,34 de lei,  in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV).

Potrivit DIICOT, pe 7 decembrie 2009, prin intermediul Doinei Cojocaru, Dascal a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 de titluri TLV) la pretul de  80.640.000,00 de lei cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165).

Pe de alta parte, spun anchetatorii, Horia Ciorcila, presedinte al CA al Bancii Transilvania, a luat la cunostinta informatii privilegiate referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania SA, tranzactionate pe BVB cu simbolul TLV, iar ulterior, pe 7 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata, a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati offshore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8.918.671 de titluri TLV in valoare totala de 21.404.762,52 de lei, cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165).

De asemenea, reprezentantii Bank of Cyprus deferiti justitiei in acest caz sunt acuzati ca, in calitatea  lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus Public Company Limited - Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania  intentiona  sa gaseasca un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania. Cei doi au divulgat aceasta informatie invinuitilor fostului vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, precum si actualului presedinte al Consiliului, Horia Ciorcila, si, "in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat,  incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545,00 de lei".

Ulterior, potrivit procurorilor, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi reprezentanti al Bank of Cyprus pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 de lei. 

NewsIn