Agentia Fitch a crescut ratingul Romaniei la investment grade, perspectiva este stabila

Data publicarii: 05-07-2011 | Finante-Banci



Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a crescut luni ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, de la "BB+" la "BBB-", respectiv de la "BBB-" la "BBB", cu perspectiva stabila, potrivit datelor publicate pe site-ul agentiei.

Plafonul de tara si ratingul datoriei pe termen scurt in valuta au fost, de asemenea, ridicate de la "BBB" la "BBB+" , respectiv de la "B" la "F3".

"Cresterea reflecta progresul in revenirea Romaniei dupa efectele crizei financiare, evidenta prin revenirea la crestere a PIB-ului, o performanta puternica a exportului, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Per total, a existat o relaxare a efectelor riscurilor, proportional cu revenirea la un rating 'investment grade' , a declarat seful EMEA Sovereigns Fitch, Ed Parker.

Deficitul bugetar este acum pe o traiectorie descendenta dupa dureroase masuri fiscale echivalente cu circa cinci puncte procentuale din PIB-ul din 2008, potrivit rapotului agentiei de rating.

Fitch considera ca Executivul este pe cale sa isi atinga in 2011 tinta de deficit al bugetului general consolidat, respectiv 4,9%, in scadere de la 6,4% in 2010 si 8,5% in 2009. Datoria publica a fost la sfarsitul anului 2010 de 30,8% din PIB, ramanand sub ratingul de BBB.

In plus, guvernul a accesat cu succes pietele internationale de capital si a inceput sa prelungeasca scadenta a datoriei sale interne.

Continuarea acordului preventiv cu FMI si UE, agreeat in martie 2011, si noua lege a responsabilitatii fiscale ar trebui sa contribuie la consolidarea disciplinei politice. In urma reformelor majore de anul trecut din sistemul de pensii si in politica fortei de munca din sectorul public, Guvernul a inceput un program de privatizare si de restructurare a intreprinderilor de stat ineficiente.

Fitch considera ca unele masuri suplimentare sunt obligatorii pentru reducerea deficitului bugetar si indeplinirea obiectivului de 3% deficit in 2012 si vede un risc de derapaj fiscal moderat, cauzat nu doar de alegerile programate pentru noiembrie 2012.

Cu toate ca opozitia s-a angajat sa respecte obiectivele fixate de FMI si UE, partidele au facut unele promisiuni costisitoare pe partea de taxe si cheltuieli, mentioneaza agentia de rating.

Standard & Poor's a anuntat la inceputul lunii iunie ca nu modifica ratingurile acordate Romaniei, respectiv BB+/B pentru imprumuturile in valuta si BBB-/A-3 pentru imprumuturile in lei, perspectivele de rating ramanand stabile. Calificativul pentru transfer si convertibilitate acordat de Standard & Poor's (S&P) este BBB+.

Ratingurile Romaniei tin cont de potentialul de crestere economica al tarii si de nivelul datoriilor guvernamentale, de prosperitatea relativ scazuta, precum si de nivelul datoriei externe, potrivit S&P.

"Ne asteptam ca economia romaneasca sa inregistreze o redresare modesta in 2011, urmata de o consolidare constanta", se arata in comunicatul S&P.

Agentia de rating precizeaza ca, daca Guvernul va mentine ritmul reformelor structurale, prudenta fiscala si stabilitatea financiara, S&P ar putea creste ratingul Romaniei. De asemenea, in cazul in care, contrar asteptarilor Standard & Poor's, Executivul esueaza in aplicarea masurilor de consolidare fiscala si a strategiei de reforme, sau daca deficitul extern se adanceste semnificativ, in lipsa imbunatatirii potentialului de crestere pe termen lung a economiei, ratingurile acordate de Standard & Poor's vor fi afectate.

Tot la inceputul lunii trecute, Moody's anunta ca nu intentioneaza sa schimbe ratingul Romaniei in urmatoarele 12-18 luni, aceasta fiind in prezent o tara stabila.

"Pentru Romania, ratingul este stabil, astfel ca in urmatoarele 12-18 luni nu intentionam sa schimbam ratingul. Pentru  moment avem o imagine stabila pentru Romania", a precizat general manager Moody's Central Europe, Peter Vins.

Reprezentantul  Moody's a adaugat ca si in ceea ce priveste partea de indatorare a Romaniei, aceasta se stabilizeaza.

Vins a mai spus ca tarile dim regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv Romania, se afla intr-o pozitie favorabila pentru a profita de revenirea economica  globala, insa cresterea nu va fi la fel de mare ca in anii anteriori.

NewsIn