Tabara: Distorsionarile preturilor la alimente au legatura cu lipsa de organizare a producatorilor

Data publicarii: 06-07-2011 | Economie



Multe dintre distorsionarile preturilor la alimente sunt legate de neorganizarea producatorilor Si a distribuitorilor, Si mai putin de productia in sine, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Foarte multe dintre distorsionarile preturilor sunt din neorganizarea corecta a furnizorilor, dar Si a retelelor de distributie. Problema nu este la producatorul agricol Si  nu este legata de productie, ci este una de organizare. Eu nu pot interveni in organizarea lor (a fermierilor Si a producatorilor, n.r.), eu pot sa vin cu rugaciuni sa profite de banii care se pot da prin asociere, pentru a functiona Si in anii buni Si in anii rai", a precizat Tabara.

Acesta a dat ca exemplu laptele, care, la producator, se vinde sub un leu pe litru, dar in magazin ajunge la 4-5 lei pe litru, sau varza, care costa la fermieri 10 bani/kg, dar in piete ajunge la mai mult de trei lei kilogramul.

Ministrul Agriculturii s-a intalnit marti cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian CioloS, cu care a discutat propunerile privind bugetul Politicii Agricole Comune, propunerile legislative privind reforma PAC, care vor fi prezentate in octombrie de CE Si activitatea APIA.

"Momentul este unul important pentru ca tocmai s-a adoptat propunerea pentru bugetul 2014-2020 pentru PAC, care ramane in continuare principala pozitie bugetara a Uniunii Europene. Romania este unul dintre beneficiarii importanti ai bugetului PAC Si va deveni unul Si mai important dupa 2013", a precizat CioloS.

Comisarul european a mai spus ca Romania, fiind pentru prima data membru cu drepturi depline, se va implica mai mult in procesul decizional in Consiliul de Ministri si in Parlamentul European.

"Am avut discutii Si despre programul PNDR, adaptarea acestuia pentru asigurarea unei mai bune absorbtii de fonduri europene, nu doar ca suma, dar Si calitativ, precum Si despre reorientarea programului catre noile prioritatie ale Romaniei", a completat CioloS.   

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: