Europarlamentarii solicita garantii mai stricte in privinta scanerelor corporale de pe aeroporturi

Data publicarii: 07-07-2011 | Turism



Scanerele corporale ar trebui sa fie permise in UE doar daca protejeaza sanatatea, demnitatea si viata privata a pasagerilor, se arata intr-o rezolutie a Parlamentului European, adoptata miercuri.

Recunoscand ca aceste scanere vor contribui la cresterea securitatii aeriene, deputatii solicita "statelor membre sa implementeze o tehnologie cat mai putin nociva pentru sanatatea umana si care sa furnizeze solutii acceptabile in ceea ce priveste preocuparile privind viata privata a pasagerilor".

Din cauza riscurilor de sanatate "orice forma de tehnologie care foloseste radiatii ionizante ar trebui sa fie exclusa in mod explicit de la utilizarea in controlul de securitate", se mai arata in rezolutia adoptata.

Potrivit deputatilor, pasagerii trebuie sa aiba dreptul de a refuza scanerelor de securitate, iar in acest caz acestia ar trebui sa se supuna metodelor alternative de control care garanteaza acelasi nivel de eficacitate. "Un astfel de refuz nu ar trebui sa dea nastere niciunei suspiciuni legate de pasager", precizeaza deputatii.

Pasagerii selectati pentru scanare trebuie sa fie alesi in mod aleatoriu si orice forma de profilare pe criterii de sex, rasa, culoare, etnie, caracteristici genetice, limba, religie, credinte este inacceptabila.

Statele membre ar trebui sa suplimenteze punctele de control si personalul de securitate pentru a asigura ca pasagerii nu sunt afectati de instalarea scanerelor de securitate.

Fara imagini corporale si date salvate

Deputatii considera ca ar trebui utilizate doar figuri schematice si insista asupra faptului ca nu ar trebui sa se realizeze imagini corporale. "Datele generate in decursul procesului de scanare nu trebuie utilizate pentru alte scopuri decat cel de a detecta obiectele interzise, ele pot fi utilizate doar pentru perioada de timp necesara pentru efectuarea controlului, trebuie distruse imediat dupa ce persoana a trecut prin controlul de securitate si nu pot fi stocate", se mai mentioneaza in rezolutia PE.

Interdictia lichidelor in aeroporturi ar trebui anulata in 2013

Fiind in favoarea anularii interdictiei de a transporta substante lichide in 2013, deputatii solicita statelor membre si aeroporturile sa ia toate masurile necesare "pentru a asigura la timp disponibilitatea tehnologiei corespunzatoare, in asa fel incat termenul prevazut pentru incetarea interdictiei de a transporta lichide sa nu aiba efectul subminarii securitatii".

Controale mai stricte pentru transportul aerian de marfuri

Rezolutia solicita controale mai stricte a marfurilor, mai ales a acelora provenind din state non-UE si care sunt transportate in avioane de pasageri. Avand in vedere ca "scanarea a 100% din marfuri nu este posibila in termeni practici", deputatii solicita Comisiei sa stabileasca criterii pentru determinarea marfurilor cu risc ridicat.

Finantarea securitatii aeriene

Tarifele de securitate ar trebui sa fie transparente, sa fie utilizate numai pentru acoperirea costurilor de securitate, iar statele membre care decid sa aplice masuri mai drastice ar trebui sa finanteze costurile suplimentare rezultate. Costul masurilor de securitate ar trebui sa fie mentionat pe biletul fiecarui pasager, sugereaza deputatii.

Pledand pentru o abordare integrata a securitatii aeriene, acestia recomanda un control unic de securitate, in asa fel incat sa nu fie necesar un nou control al pasagerilor, bagajelor si marfurilor care sosesc pe un aeroport din UE dintr-un alt aeroport din UE.

Votul Parlamentului are loc inaintea prezentarii de catre Comisia Europeana a deciziei privind utilizarea scanerelor in aeroporturi. Parlamentul poate respinge aceasta decizie in primele trei luni. Anumite state membre au testat deja scanarea corporala (Marea Britanie, Olanda, Germania, Italia, Franta si Finlanda). 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: