Cei mai importanti factori ce influenteaza gasirea unui loc de munca

Data publicarii: 07-07-2011 | HR/Cariere




BestJobs.ro a chestionat recent 7212 de utilizatori pentru a afla care sunt factorii care influenteaza durata procesului de gasire a unui job.

1. La intrebarea "Cunoasterea unei limbi straine este importanta in gasirea unui loc de munca?" 67% din respondenti au raspuns afirmativ. 

Dintre acestia:

  • 25% nu ar fi fost angajati la actualul loc de munca daca nu ar fi stiut o limba straina.
  • 42% considera ca este importanta cunoasterea unei a doua limbi, insa nu o vorbesc la locul de munca.

Cunoasterea unei limbi straine nu este o mare problema in gasirea unui loc de munca pentru 13% dintre angajatii romani, iar 20% au declarat ca vorbesc mai mult de o limba straina insa acest lucru nu i-a ajutat sa isi gaseasca un job.

2. La cel de-al doilea sondaj de opinie utilizatorii au fost rugati sa selecteze cel mai mare impediment in gasirea unui loc de munca. Dintre cei 3573 de respondenti, 87% ne-au comunicat motivul care ii impiedica sa isi gaseasca un job, si anume:

  • 8% nu au suficienta incredere in fortele proprii pentru a face fata interviurilor si in final pentru a fi selectati de catre angajatori.
  • 30% nu au experienta solicitata de catre angajatori.
  • 6% nu detin studiile necesare pentru posturile disponibile si compatibile cu profilul lor profesional.
  • 4% nu sunt sprijiniti de cunoscuti (familie, prieteni, amici), financiar, moral sau chiar si prin recomandari.
  • 39% nu au joburi la care sa aplice sau concurenta pe acelasi post este foarte ridicata, datorita unei oferte reduse de locuri de munca in orasul urmarit.
  • Pentru 13% dintre respondenti niciuna din variantele mentionate mai sus nu constituie un factor care ii influenteaza in procesul de angajare. 

"Rezultatele sondajelor reflecta ceea ce era de asteptat tinand cont de faptul ca inca nu suntem intr-o situatie de prosperitate economica, cel mult intr-una de stabilitate, iar oferta locurilor de munca este concentrata la nivel national cu preponderenta doar pe anumite domenii. De asemenea, majoritatea ofertelor existente in prezent solicita candidati cu experienta, intrucat cele mai multe companii nu dispun inca de bugetul necesar pentru a investi in recrutarea de personal tanar si cu potential, dar care nu detine know-how-ul necesar indeplinirii responsabilitatilor. 

Va fi interesant sa aflam raspunsurile la aceleasi intrebari, insa intr-o perioada in care cererea si oferta pe piata muncii va fi echilibrata sau chiar in favoarea angajatilor." Monica Cacina, Specialist Marketing, BestJobs 




Ultimele stiri pe BankNews.ro: