Oferta de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom incepe sa se deruleze de luni

Data publicarii: 11-07-2011 | Bursa



Bursa de Valori Bucuresti va derula, incepand de luni, prin sistemul sau electronic, oferta publica secundara de vanzare de actiuni detinute de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri la OMV Petrom.

Potrivit unui comunicat al BVB, statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom (respectiv 5.573.780.260 actiuni) la un pret maxim de 0,46 lei/actiune. Pretul de oferta va fi determinat pentru fiecare transa printr-un proces de bookbuilding prezentat in prospectul de oferta. 

Daca pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat integral la pretul maxim, statul va incasa circa 2,564 miliarde lei. 

Perioada de derulare a ofertei este stabilita intre 11 si 22 iulie. 

Actiunile vor fi oferite in doua transe - cea de retail si cea institutionala. Transa de retail este dedicata persoanelor fizice si vizeaza 15% din numarul total al actiunilor oferite, iar prin transa institutionala restul de 85% din actiuni sunt oferite investitorilor, altii decat persoanele fizice. 

Actiunile oferite in fiecare transa vor fi alocate pe baza mecanismului conform caruia criteriile de alocare vor fi pretul de subscriere si timpul de subscriere, raportat la ora, minutul si secunda inregistrate pe formularul de subscriere. In cazul in care o transa este insuficient subscrisa, actiunile ramase nesubscrise din acea transa vor fi alocate catre cealalta transa. Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite. 

Investitorii pot subscrie minimum cate 3.000 de actiuni OMV Petrom, in blocuri de tranzactionare de 1.000 de actiuni. 

Oferta va fi derulata prin intermediul Sindicatului de intermediere format din Renaissance Capital Limited, SSIF EFG Eurobank Securities SA, SSIF BT Securities SA, SSIF Romcapital SA. 

"Decizia Fitch, care a readus ratingul Romaniei la investment grade, ajuta foarte mult oferta OMV Petrom, facilitand accesul fondurilor, ce puteau investi doar in piete cu investment grade, sa cumpere actiuni pe piata de capital romaneasca. Consider ca lansarea ofertei publice secundare de vanzare de actiuni OMV Petrom la BVB va aduce un impuls companiilor private sa se listeze", a declarat directorul general al BVB, Valentin Ionescu. 

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom, statul roman va ramane cu 10,79% din titluri. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: