Italia provoaca ingrijorare in criza datoriilor, liderii din Eurogrup au fost convocati la un summit

Data publicarii: 11-07-2011 | International



Oficiali de rang inalt din UE au fost convocati luni de presedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, la o discutie pe tema problemei indatorarii tarilor din grupul euro, in conditiile in care exista ingrijorari ca Italia ar putea fi urmatoarea victima a acestei crize, relateaza BBC.

Purtatorul de cuvant al lui Herman Van Rompuy a declarat ca summitul - convocat in weekend - este destinat unei coordonari a ajutorului si a pozitiilor adoptate in trecut si a subliniat ca nu este vorba despre o intalnire de criza. Reuniunea va fi urmata de o intalnire planificata a ministrilor de finante din zona euro care vor discuta despre un al doilea pachet de salvare destinat Greciei.

Potrivit unor informatii neoficiale insa, summitul convocat de Rompuy a fost organizat din cauza ingrijorarii ca Italia ar putea fi urmatoarea tara atinsa de criza indatorarii.

La intalnire ar urma sa participe seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn.

Vineri, actiunile celei mai mari banci a Italiei, Unicredit Spa, au cazut cu 7,9%, iar principalul indice bursier al Italiei a scazut cu 3,5 procente din cauza temerilor legate de situatia financiara a Italiei. De asemenea, investitorii s-au aratat mai putin interesati sa achizitioneze obligatiuni italiene. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: