Voineagu (INS): Luna aceasta s-a inregistrat o reducere a preturilor, nu ma astept si luna viitoare

Data publicarii: 11-07-2011 | Economie

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a declarat luni ca nu se poate vorbi de un fenomen de deflatie doar pe baza datelor obtinute de la luna la luna, iar daca acum s-a inregistrat o scadere a preturilor nu se asteapta ca aceasta sa se petreaca si luna viitoare.

"Ca sa vorbim de un fenomen (de deflatie - n.r.) trebuie sa vedem tendinta. Faptul ca ai observat (reducerea preturilor, n.r.) de la o luna fata de alta nu inseamna ca putem vorbi de un fenomen", a spus Voineagu.

El a declarat ca luna aceasta s-a inregistrat o reducere a preturilor, dar ca aceasta nu inseamna ca se asteapta ca, luna viitoare, reducerea sa se repete.

Deflatia este un fenomen economic care reprezinta opusul inflatiei, caracterizat prin scaderea preturilor bunurilor si serviciilor.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in iunie cu 0,29%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,34%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,68%, potrivit Statisticii.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimasera, in medie, o rata anuala a inflatiei in mai de 8,5% si o rata lunara de 0,2%.

In mai, rata anuala a inflatiei se accentuase la 8,41%, in conditiile in care rata lunara a inflatiei a fost de 0,21%.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in cea de-a sasea luna din 2011 la fructe proaspete (2,19%) si oua (0,50%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la autoturisme si piese de schimb (0,75%) si combustibili (0,66%) in timp ce la servicii, transportul aerian s-a scumpit cu 2,02%.

In schimb, scaderi de preturi s-au remarcat la alte legume si conserve de legume, care s-au ieftinit in mai cu 12,33%, la cartofi (-11,94%) sau la medicamente (-0,03%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: