Ilie Serbanescu: Scaderea preturilor, o conjunctura; BNR nu poate atinge prognoza

Data publicarii: 12-07-2011 | Finante-Banci



Scaderea indicelui preturilor de consum in iunie este doar o conjunctura, iar din toamna preturile ar putea creste din nou pe baza scumpirii tarifelor la energie, in special la gazele naturale, a declarat luni, pentru Agerpres, analistul Ilie Serbanescu.

'Scaderea preturilor este doar o conjunctura. BNR nu poate atinge tinta de inflatie, mai ales ca in noiembrie - decembrie vom avea o crestere la inflatie din cauza pretului la gaze, de exemplu. Cele 30 de procente crestere anuntate la gazele naturale nu vor putea fi suportate doar de companii, ele se vor reflecta si asupra populatiei', a precizat Ilie Serbanescu. 

Acesta a subliniat ca BNR va avea o problema odata ce agentiile de rating au confirmat ratingurile cu perspectiva stabila. 'Astea cu lupta cu inflatia sunt niste povesti ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Acum are alta problema, aceste ratinguri vor aduce capitaluri straine, iar Banca Centrala nu are mecanisme sa se lupte cu ele, vor trebui in contrapartida sa tipareasca bani si asta inseamna tot inflatie', a explicat analistul economic. 

Indicele Preturilor de Consum a scazut, in iunie, cu 0,29% fata de mai, rata anuala a inflatiei ajungand la 7,93%. 

In primele sase luni, rata medie lunara a inflatiei s-a cifrat la 0,5%. Raportat la decembrie 2010, aceasta s-a majorat cu 2,75%, conform datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS). 

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni, (iulie 2010 - iunie 2011) fata de anul anterior (iulie 2009 - iunie 2010), determinata pe baza IPC si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 7,8. Potrivit INS, in luna iunie, fata de mai 2011, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 1,34%, cele ale marfurilor nealimentare s-au majorat cu 0,19%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,68%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: