Vreme: Dupa luna septembrie vom aproba o Hotarare de Guvern pentru Agenda Digitala a Romaniei

Data publicarii: 12-07-2011 | IT&C

Agenda Digitala pentru Romania, adaptata la cea europeana, va fi aprobata printr-o hotarare de guvern dupa luna septembrie, in conditiile in care masurile asociate agendei trebuie implementate de mai multe institutii, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

"Este nevoie de o hotarare de guvern pentru aprobarea Agendei Digitale a Romaniei deoarece masurile acesteia implica mai multe institutii, cum este Protectia Consumatorilor. Estimez ca dupa 1 septembrie va fi aprobata aceasta hotarare de guvern", a precizat Vreme.

Potrivit acestuia, agenda are in vedere piata digitala unica, interoperabilitatea si standardizarea, accesul rapid si ultrarapid la internet, cercetare si inovare, TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) pentru provocarile sociale si cresterea gradului de alfabetizare digitala.

Astfel, printre masurile propuse de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale care urmaresc pilonii agendei se numara incurajarea parteneriatelor cu universitatile, prin directionarea a 2% din impozitul pe profit de catre compania cu care institutia de invatamant superior colaboreaza, dar si cresterea absorbtiei in piata de munca a absolventilor IT prin acordarea de facilitati angajatorilor.

De asemenea, se are in vedere sprijinirea mediului e-sanatate, dezvoltarea de platforme online pentru digitizarea continutului cultural al Romaniei, dar si eficientizarea si modernizarea transportului de calatori prin utilizarea mijloacelor electronice moderne.

Un alt obiectiv vizeaza promovarea tehnologiilor moderne si in domeniul IT pentru IMM-uri.

In ceea ce priveste accesul rapid la internet, MCSI isi propune prin masurile sale sa creasca rata de penetrare a conexiunilor in banda larga la nivelul gospodariilor, de la 82% in prezent, la 98% pana in 2015.

Astfel, se doreste acoperirea a cel putin 90% din cele peste 3.600 de "zone albe", unde nu exista acoperire broadband, in special in mediul rural, cele mai afectate fiind zonele muntoase si Delta Dunarii.

La finele lunii trecute, ministrul Comunicatiilor a anuntat ca in noiembrie urmeaza sa fie lansate o serie de proiecte pentru acoperirea "zonelor albe" broadband, pentru care se aloca in total 84 milioane euro, cu finantare europeana. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: