Vasilescu (BNR): Daca Spania si Italia ar intra in vrie nici noua nu ne-ar fi bine

Data publicarii: 12-07-2011 | Finante-Banci



Intrarea 'in vrie' a Spaniei si Italiei ar afecta Romania si vor trebui luate masuri, astfel incat efectul sa fie cat mai mic, a declarat, marti, la un post de televiziune, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, sugerand posibilele probleme de ordin financiar cu care s-ar putea confrunta cele doua tari.

'Italia si Spania sunt doua tari foarte mari, iar daca ar intra in vrie nu ne-ar fi bine nici noua. Sper sa nu intre. Daca intra ar trebui sa luam masuri sa ne afecteze cat mai putin. Sa nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere', a explicat Vasilescu, subliniind ca Romania are tot felul de relatii cu cele doua tari. 

'Cutremurul in Europa, daca ar cadea Spania si Italia ar fi foarte mare si datoria Italiei e atat de mare ca un pericol exista. Sa speram ca va fi evitat', a mai spus oficialul BNR. 

Ratele dobanzilor pe termen lung ale Spaniei si Italiei au atins recorduri istorice de la crearea zonei euro, victime ale vanzarilor masive de obligatiuni, investitorii indreptandu-se spre active mai sigure, in special titluri ale tarilor notate 3A de agentiile de rating. 

In ceea ce priveste evolutia cursului leu/euro de marti, de pe piata interbancara din Romania, cand moneda nationala s-a depreciat cu peste un procent, in circa doua ore, Adrian Vasilescu a precizat ca situatia zilei se poate schimba rapid. 

'Nici nu o bag in seama. S-ar putea sa vina un vanzator sau un cumparator si sa schimbe situatia zilei', a spus consilierul lui Mugur Isarescu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: