Hidroelectrica ia 110 mil. euro de la BERD pentru retehnologizarea hidrocentralei Stejarul Bicaz

Data publicarii: 13-07-2011 | Finante-Banci

Hidroelectrica va beneficia de un imprumut de 110 milioane euro de la BERD pentru modernizarea capacitatilor de productie a energiei si imbunatatirea eficientei operationale.

"BERD continua sa sprijine punerea in aplicare in Romania a unui ambitios program de producere a energiei din surse regenerabile, cu o investitie majora pentru modernizarea celei mai vechi unitati hidroelectrice din tara. Prin noul imprumut de 110 milioane euro pentru Hidroelectrica, companie cu capital de stat si cel mai mare producator de electricitate din Romania, vor fi marite capacitatile de productie de energie si vor fi imbunatatite eficienta operationala si siguranta in intregul sector", se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.

Astfel, BERD va asigura 70 milioane euro, iar 40 milioane euro reprezinta un imprumut sindicalizat prin bancile Erste Bank Group AG Si Caixabank.

Investitiile vizeaza reabilitarea a Sase unitati de la Stejarul Bicaz, hidrocentrala cu o vechime de 50 ani Si cu o capacitate totala de 210 MW, aflata pe raul Bistrita.

Imprumutul acopera circa 80% din costurile proiectului, estimate la 136,9 milioane euro, iar diferenta va fi acoperita de Hidroelectrica din sursele proprii, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.

"Cu aceasta investitie cheie, BERD continua sa funizeze asistenta in Romania pentru a asigura accesul facil la energie regenerabila. Proiectul nostru va aduce imbunatatiri semnificative pentru eficienta energetica Si va juca un rol activ in consolidarea continua a dezvoltarii sectorului energetic din tara", a declarat directorul departamentului pentru energie si resurse naturale al BERD, Riccardo Puliti.

 Hidroelectrica, cu o cota de piata de aproximativ 35%, administreaza o retea de 273 centrale hidroelectrice si statii de pompare, cu o capacitate totala de 6.482 MW, arata BERD. In 2010, Hidroelectrica a avut o capacitate de generare totala de 19.85 TWh.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: