Leonard Orban ori Bogdan Manoiu ar putea conduce noul minister pe fonduri UE, spune Lazaroiu

Data publicarii: 13-07-2011 | Politica



Ministrul Muncii Sebastian Lazaroiu a declarat marti, intr-un interviu HotNews-RFI, ca printre cei care ar putea conduce viitorul minister care sa se ocupe de fonduri europene ar putea fi Leonard Orban, consilier prezidential, ori Bogdan Manoiu, seful DAE.

Lazaroiu s-a referit la situatia absorbtiei fondurilor europene, mentionand ca problema trebuie rezolvata la nivel institutional. "Cu programe operationale imprastiate in cateva ministere n-o sa reusesti sa ai niciodata gradul de absorbtie pe care-l are Polonia sau Bulgaria. Probabil ca n-o sa mai putem recupera, dar daca n-o sa avem acest minister care sa adune toate programele si sa ai o persoana cu rang de ministru care sa fie o voce si un interlocutor pentru cei de la Bruxelles, o sa mai facem multe remanieri de ministri si tot n-o sa se intample nimic", este parerea ministrului Muncii.

El a precizat ca  la nivelul coalitiei "nu exista retineri fata de infiintarea unui nou minister, din punctul asta de vedere exista majoritate". Lazaroiu a sustinut ca aceasta noua structura ar trebui sa aiba si "puterea" asupra programelor operationale, dar si responsabilitatea. "Eu cred ca ar trebui sa aiba si putere si responsabilitate acest minister, de aia e foarte important cine vine, pentru ca trebuie sa inteleaga foarte bine mecanismele si din mers sa preia totul. Se poate face si pe ideea de coordonare, dar atunci ramanem cu programele imprastiate (in restul ministerelor - n.r.) si responsabilitate disipata", a sustinut ministrul.

"Sunt multi oameni care au experienta in afaceri europene, poate fi Leonard Orban, mai e si actualul sef de la DAE, a lucrat si el la Cotroceni, un bun profesionist, sunt foarte multi profesionisti care inteleg despre ce e vorba si care au si o reputatie buna la Bruxelles. Sprijinul politic ii vine acestui ministru din aceasta trecere prin Parlament. Si cred ca un partid ar trebui sa si-l asume, un partid din coalitiei, si sa-i dea tot sprijinul. Cred ca-i o constructie institutionala fezabila si politic si procedural, se poate face indata ce incepe o noua sesiune parlamentara", a mai spus Lazaroiu.

Ministrul a explicat ca Parlamentul nu poate fi insa convocat intr-o sesiune extraordinara pentru validarea noului minister, intrucat puterea nu are o majoritate confortabila care sa-i permita sa-si asume si riscul unui procent de neprezentare la vot a parlamentarilor aflati in vacanta. "Nu ne laudam cu o majoritate confortabila in Parlament ca sa-i chemi din vacanta. Pana in septembrie ar trebui pregatite lucrurile si daca am face-o maine, o facem in pripa", a mentionat Lazaroiu . El a admis ca nevoia unei noi structuri a fost o recomandare a Comisiei Europene, despre care "s-a discutat foarte mult". "Lucrurile nu s-au intamplat. Asta-i adevarul, dar mai stam sa cautam vinovatii? Important e sa le facem repede", a spus el.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: