PAID se va implica direct in vanzarea politelor de asigurari obligatorii ale locuintelor

Data publicarii: 13-07-2011 | Finante-Banci



Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis, cu unanimitate de voturi, ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite (denumite polite PAD).

PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la aceStia politele obligatorii PAD, se arata intr-un comunicat al CSA.

 "In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa cinci milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID Si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai uSor sa incheie polita obligatorie PAD Si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna", a declarat preSedintele CSA, Angela Toncescu.

Conform dispozitiilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, proprietarii de locuinte au obligatia sa iSi asigure locuintele impotriva a trei riscuri de calamitati naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii), aSa cum sunt acestea definite de lege Si de normele emise in aplicarea legii.

Proprietarii iSi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).

Decizia Consiliului CSA a fost comunicata miercuri Consiliului de Administratie al PAID, fiind luata in temeiul dispozitiilor Legii nr.260/2008, republicata, ale normelor emise in aplicarea acestei legi, precum Si ale Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare Si supravegherea asigurarilor, cu modificarile Si completarile ulterioare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala Si control a activitatii de asigurare in Romania, precum Si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. Potrivit legii, scopul intregii activitati a CSA este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.

CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari Si Pensii Ocupationale Si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari, reprezentand astfel Romania din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea Si amendarea reglementarilor europene specifice domeniului asigurarilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: