Bucurestiul a devenit in 2011 mai ieftin pentru expati comparativ cu anul trecut - studiu

Data publicarii: 13-07-2011 | Economie



Bucurestiul ocupa locul 152 in topul celor mai scumpe 214 orase din lume pentru expati, in cadere fata de 2010, cand s-a plasat pe pozitia 119, evolutie determinata de intarirea dolarului fata de moneda locala, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, regional marketing manager al Mercer, Isil Cayirli.

"Motivul pentru care Bucurestiul a cazut in clasament si a devenit un oras mai ieftin pentru expati este legat de faptul ca dolarul s-a intarit fata de moneda locala", a precizat Cayirli.

Luanda (Angola) este, pentru al doilea an consecutiv, orasul cel mai scump pentru expati, potrivit studiului "Costul Vietii" 2011 realizat de Mercer. Tokyo ramane pe pozitia a doua, iar N'Djamena (Ciad) se afla pe locul al treilea. Moscova urmeaza pe pozitia a patra, Geneva pe locul cinci si Osaka pe sase. Zurich sare o pozitie pe locul sapte, in timp ce Hong Kong scade in top pe locul noua.

Noi intrate in top zece orase scumpe pentru expati sunt Singapore (8), in urcare de pe pozitia 11 in 2010, si Sao Paolo (10), care a facut un salt de 11 locuri fata de anul precedent.

"Evenimentele recente din lume, inclusiv dezastrele naturale si schimbarile politice, au avut un impact asupra clasamentului pentru multe regiuni prin fluctuatiile de curs, costul inflatiei pentru bunuri si servicii si volatilitatea preturilor de cazare", se arata in studiul Mercer.

Orasul Karachi, Pakistan, este cel mai ieftin oras, de aproape trei ori mai putin costisitor comparativ cu liderul clasamentului, Luanda.

"In cele mai multe orase din Europa de Vest costul de trai pentru expatriati a ramas relativ stabil in ultimele 12 luni. Cu toate acestea, multe dintre orasele din regiune au scazut in clasament. In mare, acest lucru se datoreaza faptului ca toate orasele sunt comparate cu New York, unde cresterile de preturi au fost semnificativ mai mari fata de cele mai multe orase europene. Reducerea partiala a costurilor de cazare, ca urmare a crizei economice, a fost de asemenea in spatele modificarilor din clasamentul pentru orase europene, mai ales in cazul Atenei si Barcelonei", a precizat senior researcher Mercer, Nathalie Constantin-Metral.

Oslo (15) a cazut patru locuri fata de anul trecut, iar Berna (16) a urcat sase locuri si Copenhaga a scazut sapte locuri, de pe locul 10 pe 17. Londra (18), cel mai scump oras din Marea Britanie, este urmat in topul mondial de Milano (25) si Paris (27), iar Sankt Petersburg ocupa locul 29, urmat de Roma (34) si Viena (36). In urcare de pe pozitia 76 in 2010, Stockholm (39) a inregistrat una dintre cele mai dramatice schimbari in regiune, in principal ca urmare a consolidarii considerabile a monedei locale fata de dolarul american.

Studiul Mercer include 214 orase de pe cinci continente si masoara costurile comparative pentru mai mult de 200 de elemente, printre care se numara locuintele, transportul, alimentele, bunurile de uz casnic, imbracamintea si activitatile de divertisment.

Analiza a fost realizata pentru a ajuta companiile multinationale si guvernele sa stabileasca cotele de compensare pentru angajatii expati. Toate orasele sunt comparate cu New York, iar schimbarile de curs valutar sunt masurate in raport cu dolarul american. Costul locuintelor, de multe ori cea mai mare cheltuiala pentru expatriati, joaca un rol important in determinarea clasamentului.

Mercer este o companie internationala specializata in consultanta HR, outsourcing si servicii de investitii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: