Adrian Vasilescu, BNR: Nu va grabiti sa declarati intrarea Romaniei in deflatie

Data publicarii: 13-07-2011 | Finante-Banci



O noua unda de emotii s-a facut simtita in dezbaterea publica: pericolul deflatiei. Totul a plecat de la comunicatul Statisticii, de luni, privind miscarea preturilor in luna iunie 2011. Dupa ce, vreme indelungata, cresterile inflationiste au fost semnificative, ne-am trezit dintr-o data cu o rata negativa: minus 0,29 la suta. Am auzit exclamatia: "Deflatie!"… Ei bine, nu-i deflatie. E o simpla rata lunara descrescatoare. Ca sa fie deflatie ar fi nevoie de trei rate lunare negative una dupa alta.

Sigur, deflatia e periculoasa. Dar nu un astfel de pericol ne sta noua in fata. Noi abia am scapat de un alt pericol - inflatia! - si intram acum intr-un nou ciclu de dezinflatie. Practic, inflatia continua sa creasca, dar cresterea e tot mai inceata. In aceste imprejurari, Banca Nationala a pastrat dobanda-cheie la 6,25 la suta, ca semn al increderii ca nu ne loveste o inflatie crescatoare. Apoi, a lasat in piata interbancara un nivel adecvat al lichiditatii, fapt de natura sa faciliteze bancilor conditii sa crediteze companiile si sa stimuleze totodata cresterea economica, scrie ZF.ro

BNR, potrivit regulilor europene, nu mai da drumul la tiparnita ca sa finanteze deficitului bugetar. Si nu emite nici macar un singur leu fara acoperire, fie prin valuta intrata in tara si cumparata de banca centrala, fie prin cantitati suplimentare de bunuri si servicii de fabricatie romaneasca pentru care exista cerere interna si externa. Caci orice leu in plus ne-ar aduce numai necazuri. 

Cititi integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: