Industria de constructii din Romania se va stabiliza in 2011si va reveni pe crestere in 2012-studiu

Data publicarii: 14-07-2011 | Imobiliare



Industria de constructii din Romania se va stabiliza in 2011, dupa scaderi de pana la 15% in ultimii doi ani, o crestere a pietei estimandu-se abia in 2012, cand fondurile pentru infrastructura si autostrazi ar putea fi suplimentate, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.

"In cursul acestui an ar trebui sa se produca o stabilizare a pietei, insa o crestere nu este probabila inainte de 2012. (...) Firmele de constructii astepta cu nerabdare licitatiile publice si lansarea unor proiecte mari. Fonduri substantiale de la UE sunt disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii tarii, dar guvernului roman ii va lua timp pentru a obtine expertiza necesara utilizarii banilor in mod eficient. Cresterea pe piata constructiilor ar trebui sa revina incepand cu 2012, fiind si un an electoral, astfel ca proiectele de infrastructura pentru transport si constructia de autostrazi ar trebui sa primeasca fonduri suplimentare. Pe termen mediu si lung, Romania ramane una dintre cele mai promitatoare piete de constructii din Europa", se precizeaza in analiza PMR.

De asemenea, producatorii de materiale de constructii, in special de ciment, anticipand viitoarea crestere, au inceput recent sa investeasca in proiecte de dezvoltare a capacitatilor de productie.

Romania a fost, in urma cu cativa ani, cel mai bun performer in domeniul constructiilor din regiune, cu o productie in crestere cu 20-30% de la an la an, potrivit PMR.

"Inainte de inceperea crizei, industria romaneasca de constructii a fost una dintre cele mai vibrante din Uniunea Europeana, dar acest lucru sa schimbat dramatic in 2009, atunci cand productia de profil a scazut cu 15%, cu o reducere similara in 2010. Scaderea pietei a fost cauzata in principal de reducerea fluxului de capital strain si de lipsa de finantare pentru proiecte in curs de derulare si pentru cele noi. Cea mai abrupta reducere din 2010, de mai mult de o treime in comparatie cu anul precedent, s-a constatat pe segmentul constructiilor rezidentiale, in conditiile reducerii de 3% in sectorul ingineriei civile", potrivit PMR.

Totodata, numarul de societati de constructii a scazut cu 9,1% in 2010.

"In ultimii doi ani au existat multe falimente, in special ale intreprinderilor mici, din cauza lipsei de proiecte si a intarzierilor in efectuarea platilor pentru lucrarile de constructie efectuate. Numarul de salariati din industria de constructii a scazut cu 8,5% anul trecut, in comparatie cu anul 2009, la 317.200. Cu toate acestea, a existat o usoara crestere a salariului mediu lunar in constructii in 2010, la 1.580 lei pe luna (377 euro)", se mai spune in studiu.

In 2011, industria constructiilor a continuat sa scada, astfel ca in perioada ianuarie - aprilie a existat o reducere de 4,7% in comparatie cu perioada corespunzatoare din 2010, potrivit reprezentantilor PMR, care citeaza datele INS. 

NewsIn