Cel mai bine pazit secret de pe piata de capital. Nici Boc nu stie inainte cat se subscrie la oferta Petrom

Data publicarii: 14-07-2011 | Bursa



Nivelul subscrierilor din oferta Petrom, respectiv nu-marul de actiuni pe care investitorii sunt interesati sa le cumpere si preturile platite de acestia reprezinta cel mai bine pazit secret din Romania in acest moment.

Guvernul vinde 9,84% din Petrom printr-o oferta publica pe Bursa care a inceput pe 11 iulie si se incheie pe 22 iulie (miercurea viitoare). Totusi, nimeni nu stie cat s-a sub-scris in primele trei zile ale ofertei, nici chiar premierul Emil Boc, cel care raspunde politic pentru rezultatul ofertei.

Motivul este simplu: ordinele de subscriere nu sunt introduse in sistemul Bursei, ca in cazul ofertelor anterioare (Transgaz si Transelectrica), ci sunt centralizate de cei trei brokeri care intermediaza oferta impreuna cu rusii de la Renaissance Capital, BT Securities, EFG Eurobank Securities si Romcapital. Ei aduna ordinele in asa-numitele "order books". Fiecare dintre cele trei firme de brokeraj are registrul ei, iar reprezentantii lor afirma ca niciunul nu poate sti ce subscrieri au strans ceilalti, si deci nu poate calcula nivelul subscrierilor si pretul. 

Integral in Fin.ro