Ministerele Turismului, Sanatatii si Educatiei vor colabora pentru promovarea turismului medical

Data publicarii: 14-07-2011 | Turism



Trei ministere, cel al Dezvoltarii Regionale si Turismului, al Sanatatii si cel al Educatiei si Cercetarii au semnat joi un protocol de colaborare interinstitutionala pentru promovarea si dezvoltarea turismului medical.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca turismul medical este o forma de turism cu mare potential in Romania, dar insuficient exploatata in acest moment.

"Din cercetarile facute pentru elaborarea brandului turistic al Romaniei, a reiesit ca avem un potential turistic mare, de a atrage turisti care practica aceasta forma de turism in Europa si in intreaga lume. Trebuie sa folosim resursa medicala pe care o avem in Romania pentru a aduce aici turisti care calatoresc in scopul de a beneficia de tratamente medicale, fie mai ieftine, fie de mai buna calitate fata de cele din tara lor. Cu aceasta ocazie, sigur ca acesti turisti viziteaza tara in care merg, cheltuie bani la locul de destinatie, acolo unde merg sa-si faca tratamentele, bani care merg nu numai pe contravaloarea serviciilor medicale, ci si pe celelalte activitati pe care le au ca turisti, pe perioada tratamentului medical", a precizat Elena Udrea.

Ministrul a mai spus ca in toata lumea exista o crestere a acestei forme de turism medical si Romania trebuie sa se inscrie in acest trend.

"Am identificat ca fiind cele mai cautate tratamente medicale in Romania in acest moment, cu un mare potential, tratamentele stomatologice, tratamentele antiaging (Aici cred ca va trebui sa exploatam impreuna cu Ministerul Sanatatii celebrul institut Ana Aslan, care, pe vremuri, aducea zeci de mii de turisti), dar si interventiile chirurgicale estetice, a mentionat ministrul Elena Udrea.

Totodata, Udrea a precizat ca 10 localitati vor primi statut de statiuni balneare: Baile Olanesti, Sovata, Baile Felix, Caciulata, Baile Herculane, Techirghiol, Amara, Govora, Calimanesti si Ocna Sibiului. In plus, urmeaza ca si alte zece localitati sa primeasca titlul de statiune balneara in urma evaluarilor.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a precizat ca exista studii care spun ca potentialul balnear al Romaniei ar reprezenta o patrime sau, dupa altii, o treime din potentialul european.

In ceea ce priveste rolul fiecarei institutii in aceasta colaboare, MDRT, care este si initiatorul protocolului, se va ocupa de promovarea si de sustinerea serviciilor turistice ale celor care vin in Romania in statiuni balneare. Totodata, MDRT este institutia care investeste in infrastructura statiunilor balneare. Ministerul Sanatatii are rolul de a emite hotarari de guvern prin care sa numeasca anumite localitati drept statiuni balneare. Tot Ministerul Sanatatii va da autorizatii unitatilor sanitare care vor activa in domeniul turismului medical si balnear. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului se va ocupa de partea de formare a viitorilor angajati din domeniul turismului medical.

Potrivit autoritatilor, 70% din turismul medical il reprezinta turismul balnear. 

NewsIn