Carmen Moldovan: Incompetenta Guvernului a dus la suspendarea dreptului de a vinde certificate verzi

Data publicarii: 15-07-2011 | Mediu

Deputatul PSD, Carmen Moldovan, presedinte al Forumului National al Ecologistilor social-democrati, atrage atentia intr-un comunicat de presa remis NewsIn ca statului roman i-a fost suspendat dreptul de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

"PSD atrage atentia asupra consecintelor economice grave pe care le va avea suspendarea dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Ca urmare a nerespectarii de catre Romania a indicilor din rapoartele anuale de poluare, Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice a decis suspendarea eligibilitatii tarii pentru participarea la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului  de la Kyoto", sustine Moldovan.

Deputatul PSD afirma ca "raspunsurile furnizate de statul roman in fata Comitetului de Conformare nu au fost considerate suficiente pentru a ridica aceasta interdictie, iar ancheta ramane deschisa pana in august 2011 cand decizia ar putea ramane definitiva". "Avand in vedere ca decizia Comitetului este strans legata de dreptul Romaniei de a comercializa certificate de emisii de carbon, PSD considera innaceptabila lipsa de pregatire si profesionalism a institutiilor nationale abilitate", mai sustine Moldovan.

Romania dispune inca din 2008 de un surplus de 300 de milioane de unitati de emisii de dioxid de carbon care, prin vanzare s-ar fi tradus in aproximativ 1,8 miliarde de euro pentru statul roman. Aceste unitati nu au fost insa valorificate la timp, iar valoarea acestora a scazut, dupa unele calcule facute de specialisti, la mai putin de 600 milioane de euro, se mai arata in comunicatul citat. 

"PSD cere guvernului ca pana la termenul limita impus de Comitetul de Conformare sa prezinte Raportul complet si imbunatatit pentru redresarea situatiei si ridicarea interdictiei. Cred ca, daca guvernul nu s-ar fi ocupat de licitatii trucate si acordarea de contracte firmelor de partid, ar fi gasit bani pentru efectuarea unor studii privind emisiile de carbon. Din cauza acestei delasari si acestui amatorism, Romania poate pierde iar bani si credibilitate", a mai sustinut Carmen Moldovan.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: