Isarescu: Nu vedem motive pentru un impact mai mare asupra cursului, decat daca ne speriem singuri

Data publicarii: 15-07-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca nu vede motive din exterior pentru un impact mai mare asupra cursului, "decat daca ne speriem singuri si introducem in comportamentul pietelor si sperietura noastra".

"Cursul este legat si de ceea ce vine din exterior, se vede mai intai in prima de risc si apoi in cursul de schimb. Pana acum impactul a fost minor si nu vedem motive pentru un impact mai mare decat daca ne speriem singuri si introducem in comportamentul pietelor si sperietura noastra", a mentionat Isarescu.

In ceea ce priveste evolutia cursului, Isarescu a mentionat ca nu se intampla nimic deosebit decat alte valute care au politici de flotare mai mult sau mai putin controlate. Guvernatorul BNR sustine ca preocuparea in discursul public privind interventia BNR asupra cursului "este o preocupare falsa". "Bineinteles ca o banca centrala influenteaza cursul si prin politica monetara si prin nivelul dobanzilor", a spus Isarescu.

"Variatiile cele mai mari le-a avut slotul, tara care s-a apropiat cel mai mult de ceea ce economistii numesc flotare libera. (...) Daca ne uitam la volatilitate, indicele arata ca leul, ca indicator de volatilitate, a fost cel mai stabil. Isarescu a mentionat ca BNR a adoptat aceasta pozitie avand in vedere doua lucruri, primul fiind inclinatia exagerata a discursului public "spre chestiuni negative, cu exacerbari uneori comice, daca nu ar fi chiar dramatice".

"Faptul ca se misca nu e bine, nu? Am citit ieri pe burtiera unui post de televiziune cum a cazut leul la 4,27 lei. Parca aceeasi televiziune spunea ca exportatorii cer 4,70, ca leul e in corzi.... Nu poti sa nu ai in vedere un asemenea comportament. Nu e intamplator, e aproape standard pentru societatea romaneasca. Al doilea lucru pe care l-am avut in vedere este utilizarea, poate nu corespunzatoare, a cursului de schimb ca indicator de bine si de rau. Cum merge Romania? Merge rau daca cursul se depreciaza si sa ai incredere daca nu se depreciaza...", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca a devenit o obsesie pentru romani cursul de schimb.

"Pe o perioada de criza nu vad ce am fi castigat noi ca tara daca volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Cand se depreciaza intram in panica si ne tremura capul, ne luam de par in fata televizorului, cand se apreciaza nu ne revenim si atunci ni se pare ca e ceva rau", a mai spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, cu 1,34% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,0794 lei/dolar. Moneda nationala s-a apreciat miercuri pana la un curs de referinta de 4,2748 lei/euro, iar joi s-a depreciat usor, la 4,2778 lei/euro.

Bursele europene s-au prabusit, marti, pe fondul ingrijorarilor privind posibilitatea extinderii in Italia si Spania a crizei datoriilor din zona euro, potrivit BBC. Cel mai important indice bursier din Italia a pierdut 3,3% in debutul sedintei de tranzactionare, in timp indicele principal al Bursei din Spania a coborat cu 2,7%.  Indicele german DAX a pierdut 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a inregistrat un regres de 1%. Totodata, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a inchis in scadere cu 1,4%.

Ministrii de finante din zona euro au declarat luni ca sunt gata sa adopte noi masuri pentru a stopa extinderea crizei datoriilor. Moneda unica a coborat, marti, la cel mai scazut nivel din ultimele patru luni in raport cu dolarul, la valoarea de 1,3958 dolari pentru un euro.

Principala ingrijorare este ca Italia si Spania ar putea urma exemplul Greciei, Portugaliei si Irlandei, de a cere ajutorul financiar al Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, nota BBC. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: