Astra Vagoane Calatori a prezentat primul tramvai romanesc, produs in parteneriat cu Siemens

Data publicarii: 18-07-2011 | Diverse

Societatea Astra Vagoane Calatori din Arad a prezentat, vineri, primul tramvai romanesc, Imperio, produs in parteneriat cu firma germana Siemens, pretul acestuia fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro, cu 30 la suta mai ieftin decat tramvaiele fabricate pe piata mondiala.

Conducerea SC Astra Vagoane Arad sustine ca tramvaiul Imperio este cel mai economic tramvai din lume, luand in calcul tariful la energie consumata/numar de calatori/kilometri.

"Incepand de astazi, Romania apare pe harta mondiala a fabricantilor de tramvaie. Cu sprijinul Siemens, am reusit sa scoatem un tramvai modern, de top, ale carui performante sunt la cel mai inalt nivel. Drumul nu a fost foarte lung. dar a fost greu. Prezentam un prototip de tramvai pe care o sa-l vedeti atat in tara, cat si in strainatate. Doresc ca de Zilele Aradului sa iesim in oras, pentru ca aradenii sa vada noul tramvai", a declarat Valer Blidar, preSedintele SC Astra Vagoane Calatori SA.

Blidar a mentionat ca Imperio este cel mai nou model de tramvai produs pe piata mondiala de profil. In functie de solicitari, Imperio poate fi echipat cu trei sau patru module, iar, pentru a creSte confortul calatorilor, 30 la suta din lungimea acestuia poate fi echipata cu uSi. Noul model de tramvai are 168 sau 240 de locuri, in functie de numarul de module din care este format.

Tramvaiul Imperio a fost prezentat vineri in fata reprezentantilor autoritatilor locale, a celor de la Siemens Si a jurnalistilor, la sediul fabricii din Arad. Dupa prezentare, atat preSedintele Astra Vagoane Calatori, cat Si primarul Aradului, Gheorghe Falca, au urcat la pupitrul de comanda Si au condus tramvaiul, cativa metri, in curtea fabricii.

"Este o zi importanta pentru Arad, dar si pentru economia nationala. In Arad, cu multi ani in urma, se produceau avioane, masini, trenuri. Din acest moment, Aradul devine unicat in Romania prin producerea acestui tramvai. Aceste tramvaie vor circula in orasele din Romania, vor reprezenta Aradul si in economia nationala. Cred ca este o investitie buna si pentru Siemens. Tramvaiul va ajunge in curand si in Europa, pentru ca atat calitatea, cat si pretul, vor duce la o competititvitate serioasa pe piata tramvaielor",  a declarat Gheorghe Falca.

De asemenea, unul dintre reprezentantii companiei Siemens a declarat la prezentarea tramavaiului ca produsul este "unul foarte competitiv pe piata mondiala".

Primarul Gheorghe Falca a mai spus ca primele tramvaie Imperio ar putea fi livrate in Arad la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2012, in functie de momentul in care municipalitatea va obtine finantare pentru achizitia a zece bucati. Printre orasele care sunt interesate de achizitia tramvaielor Imperio se numara si Bucuresti.

Imperio este realizat pentru ecartamentul metric Si standard Si este construit de Astra Vagoane Calatori in parteneriat cu Siemens, care furnizeaza echipamentele de tractiune Si comanda. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: