CSA: Proprietarii de locuinte fara asigurare obligatorie vor putea fi amendati incepand cu 5 august

Data publicarii: 18-07-2011 | Imobiliare



Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, a declarat vineri ca proprietarii care nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintei vor putea fi amendati incepand cu 5 august 2011.

"In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de legea 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia. Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii nr. 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor, nu se mai poate lua in discutie 'primul an' prevazut la articolul 33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii legii 260/2008", a mentionat Toncescu.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale. Pe de alta parte, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective in baza listei cu proprietarii neasigurati pe care Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) o va intocmi si o va transmite autoritatilor locale.

Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin fiecare cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: