Ce au de vanzare britanicii de la RBS si de ce nu se inghesuie cumparatorii

Data publicarii: 18-07-2011 | Finante-Banci

 Cat mai valoreaza astazi un portofoliu de active bancare din Romania? Ce multipli mai pot intra in discutie? Sau poate fi vorba si despre discounturi? Greu de raspuns dupa mai multi ani in care tranzactiile-reper de pret au lipsit de pe piata, iar criza a transformat orice studiu de evaluare intr-un demers relativ. S-a tot vorbit si se vorbeste despre consolidarea pietei bancare. Dar prelungirea recesiunii a facut ca piata locala in sine sa nu mai poata fi un catalizator pentru achizitii si atunci ramane ca orice tranzactie sa fie generata de ratiuni legate de strategii externe. Fie ca piata locala nu incape printre prioritatile unui grup, fie ca o banca-mama are propriile probleme si isi reduce expunerile internationale. Asa au aparut si primele anunturi oficiale de vanzare: RBS vrea sa plece, ATE Bank si MKB Romexterra au fost puse pe listele de dezinvestire, Volksbank se restructureaza in vederea vanzarii., scrie ZF

Dar ce vand de fapt in Romania? La prima vedere vand a treisprezecea banca locala dupa active, cu o cota de piata de 1,8% in 2010.

Ca imagine, vand o banca puternica pe corporate. Paradoxal insa, reducerea dramatica a expunerii RBS pe Romania din ultimii trei ani a insemnat subtierea bilantului intr-o asemenea masura, incat portofoliul de credite de retail a devenit dominant, cu o pondere de aproape 60% la sfarsitul lui 2010.

Prin urmare, un raspuns la intrebarea de mai sus este ca RBS vinde in Romania un portofoliu de credite de retail de aproape 2 mld. lei, din care circa jumatate sunt credite de consum, iar multe dintre acestea ne garantate.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: