Udrea spune ca MDRT trebuie reorganizat, in urma unui raport intocmit de Banca Mondiala

Data publicarii: 19-07-2011 | Turism

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, spune ca in urma unui raport intocmit in parteneriat cu Banca Mondiala se impune reorganizarea MDRT, deoarece exista proiecte finantate de la buget care se suprapun cu cele finantate prin UE, iar ministerul trebuie sa se descentralizeze.

Udrea scrie pe blog ca Executivul a cerut ajutorul Bancii Mondiale pentru o "analiza functionala" a ministerelor, iar in cadrul MDRT functionarii, cat si ea personal, le-au explicat reprezentantilor institutiei internationale problemele si dificultatile cu care se confrunta, cerand in schimb solutii de rezolvare si eficientizare a activitatii ministerului. "Am discutat cu cei de la BM asupra elementelor pe care eu le consideram ineficiente sau redundante. Printre acestea se numarau  suprapunerea programelor ministerului cu cele ale altor ministere peste POR, dar si nevoia de a eficientiza activitatea institutiei prin refacerea organigramei si redistribuirea atributiilor angajatilor", spune Udrea.

Ministrul explica faptul ca s-a ajuns la aceasta situatie, deoarece fiecare ministru al Dezvoltarii "a simtit nevoia" sa adauge cate un program de investitii, ceea ce a dus la suprapuneri cu alte ministere. "S-a ajuns chiar la suprapuneri intre programele cu fonduri guvernamentale si programele derulate cu fonduri europene", noteaza Elena Udrea, care precizeaza ca, desi a incercat prioritizarea investitiilor derulate prin fonduri UE, au existat proiecte finantate de la buget de peste un miliard de euro care nu putea fi abandonate. 

Mai mult, ministrul sustine ca este de acord cu "aproape toate concluziile" raportului Bancii Mondiale, care urmeaza sa fie discutat si aprobat in Guvern.

"O preocupare pe care o avem, in contextul temei reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, este sa descentralizam nu numai atributiile pe care le are acum MDRT, cat si programele pe care le derulam, lucru pe care l-am anuntat deja in Guvern. De asemenea, prioritara este si pregatirea proiectelor finantate din Bugetul de Stat in asa fel incat cele care nu se realizeaza pana in 2014 sa poata fi finantate pe fonduri europene", explica Elena Udrea.

In ceea ce priveste masurile care vor fi luate in cadrul reorganizarii, ministrul spune ca MDRT "trebuie sa parcurga drumul firesc al reorganizarii si descentralizarii", atat de competente catre administratiile locale, cat si de gestionare a unor programe. "Poate chiar sa se renunte la unele dintre cele redundante, in masura in care contractarile pe fonduri europene pe acea directie nu se apropie de 100%", arata ministrul.

"Cred ca si la nivelul Guvernului trebuie o reasezare a atributiilor ministerelor, pentru a nu mai face toti aceleasi proiecte, pentru a nu ne mai suprapune, ci pentru a ne completa", spune Udrea.

Ministrul Dezvoltarii mai afirma ca MDRT trebuie sa se ocupe de proiecte de anvergura regionala, lasand autoritatilor locale sarcina derularii unor proiecte precum construirea de sali de sport, patinoare si camine culturale vor trece la primarii.

"Acum, cu atat mai mult cred ca trebuie ca MDRT sa se ocupe de proiecte de anvergura regionala, cu potential de dezvoltare economica a diverselor zone ale tarii, cum ar fi Canalul Dunare-Bucuresti, iar nu de proiecte locale, punctuale, care se refera la comunitati mici si care ar trebui derulate de primarii sau consilii judetene", explica ministrul, pledand astfel si pentru "nevoia de reorganizare administrativ-teritoriala". 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: