Gazprom a facut o oferta Grupului Rompetrol pentru preluarea benzinariilor din Romania

Data publicarii: 19-07-2011 | Afaceri



Compania petroliera sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), controlata de gigantul rusesc Gazprom, a facut o oferta Grupului Rompetrol pentru preluarea tuturor benzinariilor sale din Romania, a declarat CEO-ul Rompetrol, Saduokhas Meraliyev.

 "Nu ar fi logic sa facem o astfel de mutare, mai ales ca Rompetrol detine si o rafinarie in Romania (Petromidia)", a spus directorul general al Grupului Rompetrol, Saduokhas Meraliyev.

Reprezentantii Rompetrol spun ca reteaua locala de distributie a carburantilor este evaluata la 500-600 milioane euro.

Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom, a achizitionat 51% din compania sarba in 2009 si un pachet de 5,15% din actiuni in luna martie a acestui an.

Rompetrol Downstream opereaza in total 1.100 de puncte de distributie a carburantilor, in sase tari, dintre care circa 800 se afla in Romania, iar din acestea, 450 sunt benzinarii. Cota sa de piata este de circa 25%. Compania face parte din Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan.

Grupul Rompetrol NV este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, transport.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: