CE a trimis o solicitare de informatii Romaniei privind implementarea normelor in telecomunicatii

Data publicarii: 20-07-2011 | IT&C

Comisia Europeana (CE) a trimis o solicitare de informatii Romaniei deoarece nu a notificat masurile adoptate pentru implementarea in intregime, prin legi nationale, a noilor norme din domeniul telecomunicatiilor, termenul limita fiind 25 mai, potrivit unui comunicat transmis marti de CE.

Romania trebuie sa raspunda la scrisoarea de notificare oficiala in urmatoarele doua luni.

Alte 19 tari au primit solicitari de informatii, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Solicitarile de informatii iau forma unor scrisori de notificare oficiala in cadrul procedurilor UE de constatare a incalcarii obligatiilor conform legislatiei comunitare.

Noile norme  in domeniul telecomunicatiilor acorda intreprinderilor si consumatorilor noi drepturi in ceea ce priveste telefonia, serviciile mobile si accesul la internet. Printre acestea se numara dreptul consumatorilor de a schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, fara a-si schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in ceea ce priveste serviciile oferite clientilor si o mai buna protectie a datelor cu caracter personal inregistrate online.

"Punerea in aplicare in mod rapid si consecvent a acestor norme este o prioritate a Agendei Digitale pentru Europa. Totusi, desi procedurile legislative sunt in curs in toate statele membre ale UE, iar majoritatea statelor membre a informat Comisia in privinta unor masuri de punere in aplicare, doar sapte state membre (Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia si Marea Britanie) au notificat Comisiei faptul ca au pus in aplicare in intregime noile norme", se precizeaza in comunicat.

Termenul stabilit de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al UE pentru punerea in aplicare a noilor norme a fost 25 mai.

Daca nu primeste raspuns sau daca nu este multumita de raspunsul primit, Comisia poate trimite o solicitare formala de punere in aplicare a legislatiei, sub forma unui "aviz motivat" in temeiul procedurilor UE de constatare a incalcarii legislatiei UE, si, in cele din urma, poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: