FGDB: In iunie au intrat primii bani la fond pentru despagubirea persoanelor prejudiciate

Data publicarii: 20-07-2011 | Finante-Banci

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) anunta ca in iunie s-au inregistrat primele intrari de bani la nou-infiintatul fond pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile luate in cursul administrarii speciale a institutiilor de credit.

Potrivit FDGB, toate institutiile de credit si-au platit cotizatiile aferente anului 2011 la acest fond. Astfel, primele sume acumulate in acest fond special totalizeaza 50,2 milioane lei.

Fondul pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale a fost infiintat prin OUG 131 din 28 decembrie 2010, cotizatia anuala aferenta anului 2011 fiind stabilita ulterior la 0,027% din valoarea pasivului negarantat al institutiilor de credit participante.

De asemenea,  FGDB anunta ca resursele acesteia au continuat sa creasca in prima parte a acestui an, marcand o etapa de consolidare intensa a capacitatii de finantare a schemei de garantare a depozitelor din Romania.

La 30 iunie 2011, resursele FGDB destinate garantarii depozitelor au atins un varf de 2,129 miliarde lei, in crestere cu 26,2% fata de sfarsitul primelor trei luni ale anului 2011 si cu 34% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Aceasta s-a datorat, in principal, atat majorarii cotei contributiei anuale a institutiilor de credit participante, cat si veniturilor obtinute din plasamentele efectuate de catre FGDB. Astfel, cota contributiei a crescut de la 0,2% in 2010 la 0,3% in 2011, cota aplicata la valoarea totala a depozitelor garantate la finele anului precedent celui de plata.

Aplicarea cotei de 0,3% a reprezentat una dintre conditionalitatile acordului incheiat cu Fondul Monetar International, impreuna cu eliminarea finantarii prin liniile de credit stand-by contractate cu institutiile de credit participante.

Contributiile anuale incasate de FGDB de la toate institutiile de credit participante in termenul legal, respectiv 30 aprilie 2011, insumeaza 397,2 milioane lei, o crestere semnificativa cu 57,6% fata de contributiile anuale incasate in 2010.

Totodata, FGDB anunta ca sumele incasate pentru cele doua fonduri au fost plasate, ca si celelalte resurse ale FGDB, in instrumente financiare cat mai sigure si capabile sa asigure lichiditatea necesara, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: