Stolojan: Romania nu are perspectiva in stabilirea prioritatilor investitionale

Data publicarii: 20-07-2011 | Economie



Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat miercuri ca Romania nu are perspectiva in stabilirea prioritatilor, fiind sute de mii investitii incepute, dar fara a se Sti sursele de finantare.

"Concluzia generala privind cadrul financiar multinual este ca Romania trebuie sa faca eforturi sa clarifice perspectiva 2014-2020. Din pacate, ne ocupam de perspectiva in  momentul cand ni se cere de catre UE un program national de reforma sau de convergenta. Nici pentru UE nu este uSor sa gandeasca in perspectiva, dar nici pentru Romania, pentru ca exista diferite partide, cu mai multe opinii. Perspectiva presupune stabilirea unor prioritati nationale, care sa treaca peste viziunile unui partid sau ale altuia. Sunt necesare dezbateri pentru ca Romania nu a avut parte de dezbateri reale pe perspectiva", a precizat Stolojan in cadrul unei conferinte privind cadrul financiar multianual (CFM).

Europarlamentarul a atras atentia asupra faptului ca Romania nu are inca un program national de investitii.

"Nici la ora actuala nu cred ca exista, deSi guvernul a incercat, un program national de investitii. Romania este in situatia pe care o Stim cu totii, in care are zeci de mii de obiective de investitii sunt incepute, dar pentru care nu se Stie cine va da banii. (...)  In Romania, la capitolul fonduri europene, discutam de doua categorii, grupa sutelor sau miilor de proiecte din diferite fonduri structurale Si  grupa de proiecte mari de infrastructura, de mediu, cu finantare din fondul de coeziune. Noi stam prost Si pe unele Si pe altele", a mai spus Stolojan.

In ceea ce priveSte introducerea noului sistem de finantare a bugetului european, Stolojan a apreciat ca este greu de obtinut acordul unanim. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: