Boc spune ca si sefii autoritatilor de management sunt responsabili pentru neatragerea fondurilor UE

Data publicarii: 20-07-2011 | Finante-Banci



Premierul Emil Boc le-a cerut miercuri ministrilor in sedinta de Guvern sa faca publice numele sefilor care conduc autoritatile de management pentru ca si ei sunt responsabili de absorbtia fondurilor europene.

"Vom avea si zilele urmatoare sedinta pe fondurile europene . Mesajul meu direct catre ministri si sefii Autoritatilor de Management este urmatorul - aplicati corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau intarzieri in contractare. Aplicati aceste corectii financiare autoritatilor responsabile pentru ca daca nu le aplicati dvs. si le aplica UE, pierdem banii. Daca aplicati corectiile dvs. banii pot fi utilizati pe un alt proiect in cadrul Programului Operational Regional. Acolo unde aveti dovezi clare de incalcare a legislatiei achizitiilor publice sau de intarzieri nejustificate in derularea proiectelor, aplicati corectii de la 1% la 100% in functie de gravitatea situatiei. Repet, sunteti direct responsabili de acest lucru, iar daca nu faceti dvs. aceste corectii, pierde practic bugetul Romaniei prin nesansa de a avea acesti bani europeni. Aceste lucruri nu trebuie sa mai aiba intarziere", le-a spus Boc ministrilor. 

Emil Boc i-a rugat pe ministri sa faca publice numele sefilor autoritatilor de management. "Rugamintea si solicitarea expresa este sa faceti publice si numele celor care conduc autoritatile de management din ministere. Eu tot trag la raspundere ministrii, dar in fapt cei care trebuie sa va propuna strategii, sunt cei care conduc autoritatile de management . Ei trebuie sa stie ca au o responsabilitate fata de aceasta tara, iar numele lor trebuie sa fie publice. Asa cum intr-o sedinta judecatoreasca avem numele unui judecator care da o sentinta, si la autoritatile de management trebuie sa fie o persoana cunoscuta, invocata si care sa aiba si o responsabilitate publica in raport cu ceea ce inseamna derularea fondurilor europene. Ministrul, daca nu are si instrumentul autoritatilor de  management, care vedeti, conform reglementarilor europene, este practic ultimul responsabil de administrarea fondurilor europene si are cuvantul decisiv in toate deciziile care se iau pe administrare si pe utilizarea banilor europeni. Asta nu exclude evident controlul celorlalte autoritati ale statului, dar responsabilitatea globala revine si ramane autoritatilor de management. Vreau ca in analizele dvs., dincolo de aceste corectii financiare, sa aud si numele sefului care raspunde pentru autoritatea de management si acesta sa aiba responsabilite publica", a explicat premierul. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: