Bugetul UE 2014-2020 propune introducerea unui impozit pe tranzactii financiare Si TVA europeana

Data publicarii: 20-07-2011 | Finante-Banci



Bugetul UE 2014-2020 are in vedere diminuarea contributiei statelor membre Si introducerea unor noi surse de finantare, respectiv taxa pe valoarea adaugata europeana Si impozitul pe tranzactii financiare, a declarat, miercuri, Seful reprezentantei CE, Niculae Idu.

"Propunerea care vizeaza 2014-2020 este una ambitioasa, tinand cont de conditiile actuale, inovativa, responsabila Si riguroasa. Principalul obiectiv este stimularea creSterii economice durabile, iar politica de coeziune, cu o noua alocare financiara, va fi abordata  in stransa legatura cu Strategia Europa 2020. Se evita dispersarea resuselor pe proiecte mai putin relevante Si se stimuleaza cultura de responsabilitate in cheltuirea baniilor. Se merge pe ideea de a diminua contributia statelor proprii prin inlocuirea cu resurse proprii", a precizat Idu, in cadrul unei conferinte privind cadrul financiar multianual (CFM).

Comisia a lansat, la finele lunii iunie, propunerea pentru cadrul financiar multianual 2014-2020. Bugetul total al Uniunii Europene pentru 2014-2020 este de 1.025 miliarde euro, 94% dintre aceste fonduri intorcandu-se la statele membre prin proiectele dezvoltate. Costurile asociate administratiei se ridica la 6%, respectiv salarii, functionarea cladirilor Si a altor utilitati etc.

Noutatea o reprezinta modul in care va fi finantat bugetul european, prin propunerea de a adopta o noua resursa proprie, un impozit pe tranzactii financiare, care implica banci, fonduri de investitii, companii de asigurari. Rata va fi stabilita ulterior, insa se ia in considerare posibilitatea stabilirii unui impozit  cu o valoare foarte mica, aproape simbolica, in functie de rezultate urmand sa se rediscute in cadrul G20.

Instituirea acestui impozit a fost propusa la nivel international, idee care nu a avut insa un rezultat. Potentialii contribuitori sunt concentrati in cateva centre financiare importante, astfel ca banii vor pleca din aceste centre, cel mai important fiind Londra, potrivit unui policy brief al Centrului Roman de Politici Europene.

Totodata, resursa bazata pe TVA in forma ei actuala urmeaza sa fie inlocuita cu o taxa pe valoarea adaugata modernizata, insa nu se precizeaza cum vor fi afectate sumele colectate de diferentele intre tari Si nivelul cotei standard.

"Se propune introducerea unui nou sistem de resurse proprii care sa simplifice sistemul de colectie din statele membre. Vorbim de un buget mai simplu, mai corect Si mai transparent", a explicat Idu.

Cele doua noi surse ar putea asigura impreuna pana la 40% din resursele bugetului european. De asemenea, se va constitui o rezerva de 5% din anvelopa fiecarui stat membru, care va ajunge la tarile cu cele mai bune performante in utilizarea fondurilor.

Pe categorii de cheltuieli se constata o schimbare a prioritatii de finantare de la agricultura, unde bugetul a fost inghetat la nivelul lui 2013, catre cercetare Si inovare. 

Idu a precizat ca bugetul de cercetare Si inovare va creSte cu 47%, cel pentru educatie Si cultura cu 68%, pentru finantarea infrastructurii cu 278%, pentru securitatea Si cetatenia europeana cu  62%, iar fondurile care privesc actiunile legate de UE - actor global cu 19%.

Cele mai importante capitole sunt politica agricola comuna, cu 36% din buget, respectiv 372 miliarde euro, Si politica de coeziune - 33%, respectiv 336 miliarde euro. 

In ceea ce priveSte politica de coeziune, suma cheltuita pentru statele noi membre va creSte in raport cu alocarea pentru statele vechi membre. Astfel, daca, pana acum, pentru un euro cheltuit in statele vechi, in noile state s-au cheltuit 3,8 euro, raportul se va imbunatati catre 5,1 euro la 1 euro cheltuit.

In prezent, resursele bugetului comunitar se compun din resurse proprii traditionale - 14%, resursa bazata pe TVA - 11%, resurse diverse - 1%, iar restul reprezinta contributiilor statelor membre.

Comisia Europeana estimeaza ca pana la sfarSitul anului va putea prezenta propunerile legislative concrete, iar acordul final ar putea fi obtinut la finele lui 2012.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: