Putin peste jumatate din gospodariile din Romania sunt conectate la reteaua de gaze naturale

Data publicarii: 21-07-2011 | Economie



Putin peste jumatate din gospodariile din Romania sunt conectate la reteaua de gaze naturale, iar 40% din conductele si bransamentele existente au gradul de uzura depasit, potrivit companiei Syscom18, companie recunoscuta pe piata locala de automatizari si sisteme de masura, care citeaza studii nationale realizate recent.

'In Romania doar putin peste jumatate dintre gospodarii sunt conectate la reteaua de gaze naturale, conform celor mai noi studii nationale realizate. In plus, retelele de distributie a gazelor naturale sunt caracterizate prin gradul ridicat de uzura a conductelor si bransamentelor, circa 40% avand durata normala de viata depasita (dupa cum arata draftul raportului raportului 'Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2011 - 2035', publicat de Ministerul Economiei)', se arata in comunicatul Syscom18. 

Conform companiei, tocmai in scopul de a imbunatati si innoi reteaua nationala de gaze naturale, unul dintre proiectele importante este cel de interconectare Bulgaria - Romania, pe directia Giurgiu - Ruse. Acesta vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei. 

Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea. 

Interconectorul va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an si o capacitate minima de 0,5 miliarde metri cubi/an. Totodata, vor fi construite doua statii de masurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu si SMG Ruse, iar Syscom18 va realiza, instala si pune in functiune sistemul de masurare-contorizare pentru statia de la Giurgiu. 

'Avand in vedere ca din totalul statiilor de reglare si masurare, aproximativ 27% sunt in functiune de peste 25 de ani, iar retelele de distributie prezinta un grad avansat de uzura fizica, circa 30% din instalatii fiind echipate cu aparataj produs in anii 60, sunt necesare in mod evident investitii in lucrari de reabilitare si modernizare', precizeaza Ion Andronache, presedintele Syscom18. 

Potrivit unui raport realizat de catre publicatia 'Pipeline & Gas Journal', la inceputul anului 2011 existau aproape 192.000 kilometri de conducte de gaze in curs de constructie in toata lumea, dintre care circa 70% reprezinta proiecte aflate in faza de planificare, iar restul in diferite stadii de constructie. 

Pe de alta parte, consumul de gaze a crescut, la nivel global, cu 7,4% in 2010, la 3.169 miliarde mc, cel mai ridicat nivel din 1984, iar productia de gaze a ajuns la un volum record, de 3.193 miliarde mc, in urcare cu 7,3%. 

In acelasi timp, rezervele dovedite de gaze naturale au urcat usor, in 2010, la 187.100 miliarde mc, de la 186.600 miliarde mc in 2009, dupa cum arata un alt raport realizat de compania britanica din domeniul energiei, BP. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: