Analistii: Testarea bancilor din UE a fost o pierdere de timp

Data publicarii: 21-07-2011 | Finante-Banci



Excluderea din scenariu a unui posibil faliment al Greciei reduce mult din credibilitatea testelor aplicate de autoritatile UE bancilor din zona. Analistii vorbesc de o nevoie de capital suplimentar de pana la 80 miliarde euro, fata de doar 2,5 miliarde cat a relevat testul Autoritatii Bancare Europene (EBA).

"Ma indoiesc de faptul ca tot acest exercitiu va avea vreun efect pozitiv", spune fostul sef al diviziei europene a Merril Lynch referindu-se la testul de stres efectuat de autoritatile UE asupra a 90 de banci din zona. De altfel, opinia acestuia pare a fi impartasita de majoritatea analistilor, care isi anunta clientii ca rezultatele testului nu vor fi de natura sa linisteasca pietele financiare. Potrivit JP Morgan, bancile europene ar trebui sa aduca de acasa aproximativ 80 miliarde de euro, pana in 2012 pentru a se incadra in standardele de prudentialitate, nu 2,5 miliarde de euro asa cum a relevat testul EBA.

Principala hiba a exer-ci-tiu-lui, arata mai multi analisti de peste ocean, o reprezinta faptul ca acesta nu a luat in calcul un potential faliment al Greciei. Scenariul unui default al statului elen nu poate fi exclus mai ales ca, recent, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca "daca Grecia intra in faliment este vina statelor din zona euro" confirmand astfel ca asupra Greciei planeaza si spectrul falimentului.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: