UE a renuntat la taxarea bancilor in cadrul noului imprumut ce va fi acordat Greciei

Data publicarii: 21-07-2011 | International



Al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia nu va cuprinde o taxa asupra sectorului bancar, a declarat joi pentru Reuters o sursa din UE. Decizia vine in urma negocierilor de miercuri dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care au anuntat ca au ajuns la un acord privind noul imprumut pentru Atena dar nu au furnizat detalii suplimentare.

Zona euro intentioneaza sa introduca o taxa pe banci pentru a ajuta Grecia, o solutie ce ar avea avantajul de a nu conduce la o incapacitate de plata partiala a tarii, a estimat luni ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti. 

'Aceasta este o solutie prevazuta, ea ar avea avantajul de a nu face sa intervina direct bancile si, prin urmare, potential sa nu creeze incapacitatea de plata" a Greciei si "sa nu creeze un eveniment negativ' asupra pietelor, a afirmat oficialul francez. 

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a programat pentru 21 iulie un summit al tarilor din zona euro, fiind de asteptat un acord asupra celui de-al doilea program de asistenta financiara internationala pentru Grecia, ceea ce va putea stopa riscul raspandirii crizei catre alte tari din zona euro, precum Italia si Spania. 

Alte trei surse implicate in pregatirea acestei reuniuni au declarat ca s-a renuntat la introducerea unei taxe pe banci. 

Bancile europene au criticat rapid propunerea de introducere a taxei, spunand ca este nediscrimnatorie, taxand toate bancile, chiar si cele care nu au expunere la Grecia. Bancile au amenintat ca se vor adresa instantei daca o astfel de propunere ar fi aprobata. 

O alta sursa bancara a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles vor participa si seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, si Baudouin Prot, directorul general al BNP Paribas. Bancile din Germania si Franta, inclusiv Deutsche si BNP, sunt printre cele mai expuse la criza datoriilor suverane. 

Discutiile dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, incepute miercuri la Berlin la ora 5 si jumatate dupa-amiaza, au continuat, de la 10 seara, in prezenta sefului Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.  

Cand cei trei s-au despartit, in fine, purtatorul de cuvant al guvernului german s-a ferit sa dea amanunte privind continutul intelegerii. E normal ca nu s-au divulgat detaliile ei, pentru ca acordul franco-german - extrem de important inaintea summitului de azi de la Bruxelles - trebuie supus dezbaterilor celorlalti lideri europeni inainte de a fi dat publicitatii. Primul ales sa afle amanunte a fost premierul grec Papandreu, invitat sa se intretina cu Angela Merkel la pranz. 

Surse anonime au indicat pentru Reuters ca acordul prevede implicarea sectorului privat in ajutorul acordat Greciei si nu va cauza intrarea Greciei in incapacitate de plata sau incapacitate de plata selectiva. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: